Friday 6 February 2009

Uyku Problemi



Bebekler veya Cocuklar Tum Gece Boyunca Nasil Uyurlar?


Uyumazlar...

Sila`nin dogumundan once, cevremdeki bircok insandan cok farkli hikayeler dinledim bu konu uzerine. Cogu anne ve babanin, cocuklarini buyutme konusunda nasil da kisa donemli bir hafizaya sahip olduklarini boylelikle ogrenmis oldum. Dinledigim cogu hikayede, herkesin cocugu tum gece misil misil uyurken, benimki uyumuyordu.

Bu konu uzerine sanirim o kadar cok sayida kitaplar ve makaleler okudum ki,arkamda duran kitapligima baktikca safligima guluyorum. Cok buyuk bir saflik ile bebegimi butun gece uyutamadigima dovunurken, Elizabeth Pantley`nin `The No-Cry Sleep Solution: Gentle Ways to Help Your Baby Sleep Through the Night` kitabina rastladim. Kitabin ilk bolumunde yazar, bizim bile nerdeyse tum gece boyunca tuvalet, bir yudum su, esimizle bir turlu paylasamadigimiz yorgan ugruna, hic olmadiysa yastigimiza kafamizi yerlestirmek icin, kac kere uyandigimizi hatirlatiyor.

Hmm... Sizi bilmem ama ben cok sık uyanırım. Ancak bu demek degil ki, butun gece nöbet tutacagim. Sıla`nın kendi kendine uyumasini ona bir sekilde ogretmeliydim. Herzaman dedigim gibi, oncelikle en buyuk rehberim olan kizimin yardimi ile kitaptan aldigim fikirleri uygulamayi basardik. Basardik diyorum, cunku esimin yardimi olmadan bunu asla basaramazdim.

Sila`yi anne sutunden yaklasik 16 aylikken kestik ve ayni zamanda bu donemde Sila`nin artik anne sutu yardimi ile uyumasi yerine, kendi yataginda, mumkun oldugunca bizden gorecegi az yardim ile uyumasina alistirdik. Bu konuda esim, cok kararli davranarak Sila her uyandiginda yanina gidip, bana getirmek yerine Sila`yi kendisi uyutmaya calisti. Sila, bana her geldiginde sut beklentisi icinde olacagindan, bastan ne kendimizi kandirmak ne de kizimizi uzmek istedik. Esim, gece Sila her uyandiginda yanina gidip `anne cok yorgun ve simdi uyuyor ama ben burdayim ve sana en sevdigin sarkilari soyliyecegim` dedi ve dedigini de yapti. :)

Sila`yi buna sartlandirdigimiz icin,-bu o kadar kolay olmadi ama eski duzeni birakip, yenisini ogretmek KARARLILIK, SABIR ve TEKRAR istiyor- bir sure sonra, bu surecte yaptigimiz diger hatalarimizi da duzeltmeye calistik. Sila`ya gece uyandiginda, sut yerine su vermeye basladik. Boylece, onu sute sartlandirmak ve bir nevi gece kalkmalarini odullendirmek yerine, nini ve sarilma disinda gece uyanmalarimizi heyacansiz ve odulsuz hale getirdik. Bu kadar sıkıcı bir gece hayatina Sila da daha fazla israr etmedi allahtan...!!!

Benim bu 18 ay suren deneyimime bakarak diyebilirim ki, bebeklerin veya cocuklarin tum gece sorunsuz,hic uyanmadan uyuduguna inanmiyorum. Ancak gece uyanmalarini da asgariye indirmek icin, anne ve baba olarak bazi yontemleri denemeye deger diyorum. Biz, kizimizin uzulmesine, aglamasina veya hayal kirikligina ugramasina neden olacak tum yontemlere karsiyiz. Bu nedenle, surekli diger anne ve babalardan fikir alarak, bu konunun uzmanlarina danisarak, gerekli yayinlari okuyarak ama herkesten ve herseyden onemli olan kizimizin yonlendirmelerinden ders alarak, dogru yollari bulmaya calisiyoruz.

Sizin de bu konu ile ilgili paylasmak istediginiz tum goruslerinizi ve hatta sizin deneyimleriniz detaylarini sabirsizlikla bekliyorum.

3 comments:

  1. Ozgurcum,

    Blogun hayirli ugurlu olsun, ne guzel dusunmussun. Ilk yazini okudum, ne kadar sanslisin esinin destegini bu sekilde gomek her kadinin harci olmuyor maalesef,benim esim 7 aylik kizimizin uyandigini (ayni odadada oldugumuz zamanlarda ile) duymuyor bile :( ama bende sansliyim kizim yataginda uyuyor, buda 5 yil boyunca bizim yatagimizda uyuyan oglumun durumundan cok daha iyi,galiba tecrubeyle kazaniliyor bazi aliskanliklar, basarilarin devamini dilerim ve seni ve Silayi operim.

    ReplyDelete
  2. Ozgurcum,

    Bu platformdan deneyimlerini dinlemek cok hos gercekten. Uyku konusunda Pera cok problem yasatmadi bize. Cok kucuklugunden beri onu emzirmek icin uyandigim zamanlarda daha, kaka yaptigi surece altini degistirmiyordum ben mesela. Bu sanirim onun daha 7 aylikken falan uzun sureli uyumasini sagladi. 4 aylikken anne sutu arti kati gidaya baslamistik. Gunduz uykularinda emzik istiyordu fakat. Daha sonra bir donem gece uyanmalari siklasti. 4-5 aylik filandi. O zaman farkettim ki, emmek istiyor ve emerek uyumak istiyor. ama her saat basi filan agliyor. o zaman anladim ki bizim ki agzinda bisey emmeden uyuyamiyor:( o andan itibaren ne yazikki gece de emzik almaya basladi. ama gece emzik agzindan ciktiysa o da kazara uyandiysa ve karanlikta bulamadiysa emzigini, ne yazikki ortaligi ayaga kaldiriyordu.

    Yaklasik 2 yasina kadar surdu emzikle uyumalar, gece de olsa gunduz de olsa. gecen sene yazin yaklasik 25 aylikken filan. artik dedim, kocaman oldu kizim ama emzik kullaniyo hala, demek istemiyorum. 3 gece arka arkaya, onun cok yorulmasini saglayarak, oyle uykuya goturdum fakat 3 gece uykuya birlikte yatarak daldik, sonra yatagina goturerekten tabi. gece uyanmalarinda da "meme, meme" diye cok agladi, ama bi kere verirsem, bi daha hic basaramayacagimi anladim. ve o 3 gece uykusuz kaldim. fakat giderek uyanisi, direnisi azaldi. ve 3 gecenin sonunda misil misil uyumaya basladi. o zamandan bu yana hic emzik almiyor ne gece ne gunduz.

    Sabir, kararlilik ve de tutarlilik (anne baba tutumunda) en onemli uc nokta gibi geliyor bana cocuga davranista. Fakat anne baba olarak ne yapacagini bilmek konusunda baslarda her ne kadar kitaplara cok dayansam da, uzun zamandan beri yaptigim en buyuk seyi cocugumu tanimaya calismak. Onun beni yonlendirmesini saglamak ihtiyaclarinda. bu anlamda, zaten mumkun oldugu kadar ben bakmaya calistim ona. ben yoksam babasiyla oldu. 1 senedir krese gidiyor simdi, yaklasik 3 yasinda. Ama hic bi sekilde anneanne ya da babaanne baksin istemedik. O zaman anne veya baba cocugunu taniyamiyor gibi geliyor bana da. hep onlara soruyor.

    Uzun lafin kisasi, annenin cocugunu iyi tanimasi, iyi gozlenmesi, fakat belli basli seylerde de cok kararli ve tutarli olmasi gerekiyor, cocuga ogretmesi gereken herseyde.

    Silayi ve seni cok cok opuyorum!

    ReplyDelete
  3. Deryacım,
    Öncelikle yorumlarınla verdiğin destekten ötürü sana çok teşekkür ederim.Seni burada daha sık görmeyi diliyorum. Çünkü Pera şimdi kocaman kız oldu ve senin deneyimlerinden yararlanmak çok güzel olacaktır.Eğitimci yanının da Pera'yı yetiştirmende büyük önemi olduğunu düşünüyorum.
    Benim üstüne basa basa söylediğim en önemli noktayı sende vurgulamışsın.Her kitaptan daha açık ve net olan ve en bilge uzmandan da bilge olan çocuklarımızı önce tanımak ve daha sonra onları doğruya,tutarlı ve kararlı bir şekilde yönlendirmek sanırım başarılı anne-baba olmanın en büyük sırrı.Herzaman söylediğim gibi,Sıla benim en önemli rehberim.
    Sonunda hepimiz, herşeyden önce sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek istemiyor muyuz?
    Sana ve Pera'ya kocaman öpücükler

    ReplyDelete