Monday 1 June 2009

Iyi bir okuyucu yetistirmenin 7 yolu

Sila`ya kitap okumak konusunda hem ben hem de babasi israrliyiz ve umarim ileride okumayi seven bir birey yetistirmis oluruz.Biz cok kucuk yasta,uyku saatinde kitap okumayi baslatmaya calistik ama acemiligimizden pek bu duzeni oturtamamistik.Ancak kizim 2 yasina girince,kitap okumak uyku duzenimizin vazgecilmez bir parcasi oldu.Uyku saatini gecirsek bile,kizim kitap okumadan uyumayi red ediyor.

Benim icin kitap okumanin bir diger faydasi,dil gelisimine olan katkilari.Inanilmaz bir hiz da kelime dagarcigini gelistiriyor.Sila iki dil ogrenerek buyuyor,ozellikle Turkcesinin gelismesinde cok faydasini goruyorum.Bu da benim icin arti bir bonus.

Bugun sizlerle begendigim bir yaziyi paylasmak istedim. Kipitap sitesinden.

İyi bir okuyucu yetiştirmenin 7 yolu
Kitap okuma alışkanlığının temeli çocukluk döneminde atılır. Çocuğunuzun ileride iyi bir okuyucu olması ve kitap okumaktan zevk alması için yapabileceğiniz birçok şey var.


Ayrıca erken yaşlardan itibaren çocuklara kitap okumanın dil becerilerini, kelime hazinesini ve dil öğrenme yatkınlığını geliştirdiğini ve akademik başarısını önemli ölçüde etkilediğini de unutmamalısınız.

Kitap okuma sevgisi çocuğunuza kazandırabileceğiniz en önemli vasıflardan biridir.

Çocuğunuzun iyi bir okuyucu olarak yetişmesi için yapabilecekleriniz:

1.Her gün birlikte okuyunGün içinde çocuğunuzun en sakin olduğu zamanı belirleyin (örneğin uyku öncesi ya da banyo sonrası gibi).
Çocuk ilgisini kaybettiğinde okumayı bırakın ve daha sonra tekrar deneyin. Her gün 20 dakikayı (hepsi tek seferde veya birkaç sefere bölerek) birlikte okuyarak geçirmeyi hedefleyin.Bu 20 dakika temel okuma becerilerini oluşturmasına yardım edecektir.

2.Sorular sorun
Çocuğunuza öyküyle ilgili resimlere bakarak yanıtlayabileceği sorular sorun.

Harflerin şekilleri arasındaki farkları belirlemesi için ona yardımcı olun; bu kendi başına okumayı öğrenirken bu harfleri tanımasına yardımcı olacaktır.

Ancak sorularınızla onu bunaltmamaya özen gösterin. Okumaya ayırdığınız zamanın eğlenceli ve neşeli bir aktiviteye dönüştürün.

4.Onu da dahil edin
Çocuğunuza kitapların gerçekten kendisine yönelik olduğunu hissettirin.

Satın alacağınız ve okuyacağınız kitapları seçmenize yardım etmesine izin verin.

5.Yanyana oturarak kitabı tutmasını veya sayfaları çevirmesini isteyin.

Kelimeleri gösterin.Okurken metni parmağınızla takip edin. Daha önceden bildiği kelimelerde duraklayın ve bu kelimeyi onun söylemesine izin verin.

Gerekirse aynı kitabı 100 kez okuyun.Onun sevdiği kitabı tekrar tekrar okumak, kitap içinde tekrarlayan kelimeleri tanımasına yardımcı olur. Aynı zamanda öykünün yapısına aşinalık kazanmasına da yardımcı olur.

6.Resim okumayı deneyin
Çocuğunuz henüz bir kelime dahi okumayı bilmese de, kitabı resimlere bakarak "okumaya" teşvik edin. Metin hakkında güzel ipuçları verecek şekilde, canlı ve parlak resimlendirilmiş kitapları tercih edin.

7.Ezberden okuyunÇocuğunuz sevdiği bir öyküyü ezberlediyse, ezberden söylerken metni izlemesi konusunda ona yol gösterin. Nihayetinde sözlü kelimeler ile yazılı kelimeler arasındaki bağlantıyı kuracaktır.

Dr. Ayten Erdogan
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Kaynak: Aile.org (Teşekkürlerimizle)

No comments:

Post a Comment