Wednesday 28 October 2009

Ne olursa olsun biseyler okusun...


Dedigim cok dogru.Simdi universitede katildigim her dersin ardindan bunu tartisiyoruz.Cocuklar icin okumanin ne kadar onemli oldugunu.Kitap okumak ya da herhangi bir yazili metni cocuklarinizin ozellikle gozunun onunde okumaniz o kadar onemliki.Ornegin,tabelalari yuksek ses ile okuyun, gazeteyi, yolda elinize tutusturulan bir brosuru,alisveris listenizi.Siz malzemeyi dert etmeyin ama mutlaka cocugunuzun gozu onunde okuyun.

Sizi goren cocugunuz,harflere,kelimelere,okumaya,anlamaya,anlatmaya merak saricak.Sagdan mi sola dogru, yoksa soldan saga mi dogru okundugunu dahi 2 yasina geldiginde fark etmis oluyorlar.Soyle bir dusununce,bu kadar onemli bir detayi; kendilerini bile daha dogru durust ifade edemedikleri bir yasta ogrenmeleri ne kadar dusundurucu degil mi?

Okumayi iyi bilen bir cocuk; problem cozme yetenegini gelistirmekle kalmiyor,anlama yetenegide gelistirmis oluyor.Bu neden onemli?Cunku okulda matematik dersinde dahi basarili olabilmesi icin okudugunu anlamasi sart...Bunda zaten acik olmayan bir yan yok sanirim.

Ben gecenlerde kizima kitap okumak istedim ancak bana odasini isaret ederek,uyurken okuyacagimizi soyledi.Bu beni dusundurdu acikcasi.Demek ki farkinda olmadan,kitap okumayi sadece o zaman araligina kistirmisiz.Onun disinda,elimdeki herhangi bir yazili ve resimli materyale ilgi duyup,eline alip incelemesine ragmen,kitap okumayi uyku oncesi bir aktivite olarak ogretmisiz.Bunun hic farkinda degildik.Simdi panige kapilmadan,usul usul gun icerisinde hem kitap hem de baska yazili metinleri okumaya calisiyoruz.Bunu yaparken de,mutlaka parmagimiz ile kelimeleri takip ediyoruz.Sila`nin o kagit uzerindeki tuhaf sembollerin ileride kendisi tarafindan cozulmeyi bekleyen sifreler oldugunu bilsin diye.

resim buradan alintidir.

9 comments:

  1. Üniversite bayagi vaktini aliyor degilmi... Umarim hersey yolundadir:) Kitap konusunda haklisin, ben Leon Can'a dedigin gibi herseyi okurum. ben okuduktan sonra, Leon Can'da okumak istiyor diyor bana hep:) Ne yaziyor burada deyince, abc, abc diye sarki söylüyor. Gün icindede sIkIlInca getirir kitaplarindan birini, kitap bakalim der. Simdi ne kadar ögrenirse kardir dogrusu... Sevgiler

    ReplyDelete
  2. merhaba
    okumak cok onemli degilmi bende birgun cocugum olursa (insallah olur) mutlaka bi aliskanligi kazandiracagim yani nekadar vbasarili olurum bilmem:)
    ben size ogretmenlik hakkinda soracaktim . sanirim teaching assitant icin mi gidiyorsun unv? bbunun icin ardaiklari sartlar filan var mi ? biraz bilgi verebilirmisin?
    tesekkur ederim
    silayi opuyorum

    ReplyDelete
  3. Sevgili Small Button Nose,
    Ben Ilkokul ogretmenligi egitimi aliyorum.Ogretmen asistanligini hic dusunmedim cunku ben zaten ogretmenlik yapiyordum Turkiyede.Egitim uzerine masterim da var ve sanirim universiteye kabul edilmemde bu da etkili oldu. Ama bana sormak istedigin sorularin olursa seve seve yanitlarim.Cunku ben basvurmadan once bir cok Turkten "ne haddine" gibi yorumlar alinca nerdeyse vazgecme noktasina gelmistim.Dolayisiyla,meslektasim olmayi dusunuyorsan tum destegimle arkandayim:)

    ReplyDelete
  4. Merhaba Ozgur
    sakin vazgecme en guzelini secmissin.zaten bizim burda turkler birbirinden ustun olamk gibi caba yaris icinde sanirim. kimse yardim etmek istemiyor. yani cogu kisi. gerci benim turk arkadasim yok sayilir buralarda yok turk .
    bende apabilirmiyim acaba bilmiyorum. biaz dil konusunda cekiniyorum. yeterli ingilizcem yok. unv . mezunuyum ama egitim ogretmenlikle ilgili bir bolum degil.teaching assitant a bakmistim bi ara. is yerindede bana zaen diyolar iyi bir ogretmen olusun basvur filan diye. cocuklala aram iyidir.ama dedgim gibi dil konusnda cekiniyorum. birde hem calisip hem eger kurs varsa gitmem gerek bu da nasil olur bilmiyorum.korkuyorum:)
    ogretmen asistanliginin ogretmenlikten farki nedir?aklimda bir suru sey vardi ama geldikce yazayim o zaman.
    tesekkur ederim ozgur isinin gucunun arasinda cevap yazdigin icin.
    iyi haftasonlari. minik kizini opuyorum

    ReplyDelete
  5. Sevgili Efsun,
    Okuldan haklisin,hic vakit bulamiyorum.Calismaya baslarsam daha kolay olucak diye umit ediyorum.En azindan eve `odev` getirmiyecegim.Burada ogretmenlik egitimini Yuksek Lisans duzeyinde yaptirmaya baslamislar.Egitim sistemi icin cok iyi tabi ama ogrenci olarak cok arastirma yapmam gerekiyor.Bu da bir anne olarak,zamanimi cok iyi hesaplamam demek.Anliyacagin,ince bir ipte yurumeye calisiyorum ve ayni zamanda ellerimde 5-10 tane tabak var:)
    Leon Can`a da afferin dogrusu.Sizi sanirim kitap okurken goruyorsa,onun da etkisi vardir.Okuma sevgisini asilamak,okumayi ogretmekten cok daha iyi.Bunu da basarmissiniz dogrusu,tebrikler.

    ReplyDelete
  6. Small Button Nose,
    Eger cocuklari sevdigin kadar,onlara birseyler ogretmeyi de seviyorsan denemeni tavsiye ederim.Teaching Assistant olarak baslarsan eger,en azindan ileride ogretmenligi yapabilecegini dusundugunde gecis yapman kolay olabilir.Baska bir ulkede ne yapiyorsan yap,mutlaka baslangici zor olacaktir.Senin kararli olman bu isin sirri.Eminsen ve kararliysan zaten zorluklari da bu isin bir parcasi olarak goreceksindir.Ama gonullu olarak bir sure gidip calisabilirsin.Bir kac hafta,sonra karar verebilirsin.Baslamadan once gozlem yapmani zaten okulda tavsiye ediyor.Benim iki haftalik bir sure icin,bir ilkokulda gozlem yapmami universite daha basvurmadan sart kosmustu.
    Ingilizceni de, dilini gelistirecek ortamlar yaratmadan daha iyi bir duzeye getiremezsin.Baska bir deyisle,sen zorlamassan kendini,hep belirli bir duzeyde kalacaktir.Bir de ekonomi ile ugrassan,onun terminolojisi gelisecek,egitim olsa egitimin.Yani hangi yola gidecegini karar verdin mi,dilin zaten gelisecek.Dedigim gibi,cok zor ama guzel bir meslek.Ileride ailen de olursa(cocugun demek istiyorum)`family friendly` bir is.Ben cok tavsiye ederim.Sormak istedigin baska seyler olursa,lutfen ozgurum09@google.com adresime de email atabilirsin.

    ReplyDelete
  7. Tam bugün bu konuyu düsünüyordum. ve bununla ilgili bir post'ta yazacagim. Defne'ye ilk kitabini 4 aylikken aldik. Simdi 15 aylik ve 15-16 tane kitabi var. Okumanin ne oldugunu bildigini düsünüyorum cünkü parmagimla kelimleri takip ederken oda aynisi yapiyor. Hatta bugün Au Pair ablamiz ve Ben kitablarimizi elimize aldik koltugun bir kösesine o bir kösesine ben uzandik. Defnede yanimizda oynuyordu. Sonra oda gitti kitabini aldi ayni bizim gibi ve okuyormus gibi yapti... 45dak kadar böyle oyalandi... Bu beni inanilmaz mutlu etti biliyormusunuz... Sonra ben okuyormus gibi yapip kizimi seyrettim....

    ReplyDelete
  8. Merhaba Defnenin Annesi,
    Bazi annelere ne kadar sıkıcı gelebilir belki de ama ne buyuk bir keyif degil mi?Sizi cok iyi anliyorum.Fiziksel olarak,cocugunuza iyi seyleri ogretebilmes olabilmeyi yasayabilmek.Her zamanda yaramazlik yapmiyorlar iste,arada ovmekten gerek bizim kucuk yaramazlari:)

    ReplyDelete
  9. Tesekkurle Ozgur
    E-mail adresini kaydettim . yardimlarin icin yesekkur ederim.Kolay gelsin.

    ReplyDelete