Thursday 10 December 2009

Domuz gribi


Bir onceki yazimda da bahsettigim gibi,yogun bir donem gecirdim.Bu tum aileme de yansidi dogrusu.Tum bunlar olurken,Sila durduk yere ateslenmeye basladi.3-4 gun suren atesini ates dusuruculer ile kontrol altina almaya calistik.Ancak gorunurde hic de oyle grip veya soguk alginligi belirtisi yok...Annem ile dis cikardigina karar verdik cunku yanaklari pembelesmisti.

Sila`nin ateslenmeleri devam ederken;Persembe gunu basladi ve Cumartesi gunu babasi ile babannesini ziyarete gittiler.Orada sanirim onlari gormenin heyacanindan olsa gerek,ates veya halsizlikten bir eser kalmamis.Donduklerinde tekrar ates baslayinca doktora goturmeye karar verdim.Doktor bizi hemen gormek isteyince acikcasi korktum.Cunku burada acil birsey yoksa sizi bekletirler.

Doktor Sila`nin domuz gribi gecirdigini dusundugunu soyledi! Ama bunu oyle bir sakinlik ile soyledi ki;ben size anlatirken dahi sakinim.Ilk iki gunde mudahale edilince Tamiflu tabletlerine baslatilabildigini ancak iki gun gecince hicbir ilacin tesiri olmayacagini anlatti. Ancak normal bir grip ile domuz gribinin arasinda dusunuldugu kadar bariz farklar olmaigini,metobilizmasi zayif veya zaten baska hastaligi olan insanlari etkiledigini anlatti...Bize antibiyotik onerdi ve bize hayatimiza kaldigimiz yerden devam etmemizi tavsiye etti.Anlattigina gore bazen normal grip vakalari daha agir geciriyormus gribi.Simdi isin tuhafi; Sila`nin her kis gecirdigimiz kronik cocuk astimi hastaligini bu sene o kadar az bir duzeyde gecirmis olmamiz.Yani butun kis oksuren cocuk,bu sene nerdeyse hic oksurmedi...Bu da domuz gribinden sonrasina denk geliyor...Bu nasil bir virus ise oteki hastaliklarimizi da aldi goturdu.

Simdi ben ne diye bunu yazdim.Ben de bir kac hafta sonra enfeksiyon gecirdim.Bana da insanlarin yasadigi bu gereksiz panikten dolayi,daha baslarda `domuz gribi yardim hattindan` tamiflu hapi onerildi...Daha doktora bile gitmemistim.Sadece grip belirtileri olanlar, dogrudan bu hatti ariyabiliyorlar.Size birkac soru soruyorlar ve eger gerek duyarlar ise Tamiflu hapini alabilmeniz icin bir sifre veriyorlar.Ama bu arada Turkiye`de insanlarin agizlarinda maske ile gezdigini,bir yere cikmadiklarini izledim.Ingiltere`de daha cok hasta kendini doktorlara bildirdiginden olsa gerek,Ingiltere domuz gribi hastalarinin yogun rastlandigi bir ulke.Turkiye`de bu sayi daha az ise;bunun `bana birsey olmaz` diye gecinenlerden dolayi oldugunu dusunuyorum.Doktora gitmedikleri icin,sayilari da daha az gorunuyor.Zaten bu iki uc noktayi anlamiyorum! Ya asiri panikler veya hepten vurdum duymazlar.Ben adam akilli doktora gorundum ve antibiyotigimi aldim.Simdi herkes cok sukur iyi.Ama bu sure icinde aklini domuz gribi panigi ile yoranlara uzulmuyor degilim.Cevremde bu hastaliga yakalanan cok kisi oldu.Bunlarin arasinda cocuklar,yeni dogum yapmis anneler ve halen emzirenlerde var.Herkes iylesti ama bu demek degil ki dikkatsiz ve onem vermeden yasayin.Sadece; panik yok!

Not:Resim buradan alinmistir.

4 comments:

  1. Kazasiz belasiz bu isi atlatmaniza cok sevindim. Zira ben hala paniklerdeyim. Ne yazik ki, icim hic de rahat degil! Avrupa'da en yuksek olum orani Turkiye'de!!!! Asi da asi diye tutturuyorlar.Doktor tanidiklarimiz durduk yere hic sorunu olmayip, domuz gribine yakalanan ve olenlerden bahsediyorlar. Sinirlerim tavan yapmis durumda! Benim doktorum da, oyle birsey ki, ya uc gunde iyilesiyorsun ya da gidiyorsun, acayip bir virus dedi! Asi onerdi o da. Ama bizim kucumenin yumurta alerjisi var :(((( Dedim ya, kazasiz belasiz atlatmaniz cok iyi olmus!

    ReplyDelete
  2. Sevgili Berceste,
    Simdi tamam Ataturk demis ki; beni Turk doktorlarina emanet edin ama benim anlamadigim neden bizi burada sakinlestirmeye calisirlarken,Turkiye de tamamamen panik var.Tabiki bu bir hastalik.Burada endiselenmiyecek ve onem gosterilmeyecek bir durum yok.Bunu ustune basa basa soyluyorum.Ancak,burada surekli doktorlarin ve onde gelenlerden duydugumuz sey su:eger hasta 1 yasin altindaysa veya hastanin zaten baska bir hastaligi var ise,bu hastaligi atlatma riski cok daha dusuk ve zaten olenlerde saglikli insanlar degil.Ya zaten risk altinda olanlar,ya zaten baska hastalik nedeniyle durumu agir olanlar.Hemen dogru durust tanimi yapiliyor.Sadece insanlari dogru yonlendirsin ya oradakiler ya da buradakiler.Ayric hemen soyliyeyim,burada asiya kimse (doktorlar da dahil) taraf degil...
    Kazasiz belasiz ve hastaliksiz bir yil gecirmenizi diliyorum.

    ReplyDelete
  3. Doktorlardan yana sorun yok kanimca. Sorun halkin mikrobun yayilmasina ne oranda dikkat ettigi... Burnunu silip uzerine suren, yerlere tukurenlerin orani. Bu sayin vatandaslarin toplu tasima araclarini, AVM lerini kullanma oranlari! Bilinc yani. O kadar tv'lardan kolunuza hapsurun. Elinizi dezenfekte edin diye bagirdiklari halde hala bunlari yapanlar mevcut ne yazik ki :((( Bize birsey olmazcilar da! Gecenlerde TV'da Siyaset Meydani'nda tartistilar. Ali Kirca ve Yavuz Donat da yakalanan ve iyilesenler arasinda. Yavuz Donat'in doktoru gelip sarilmis, opmus Yavuz Donat'i. Aman mikrop demis adamcagiz. Ben doktorum birsey olmaz bana buyurmus zat. Ben hastaneden cikarken o yatiriliyordu diyor Yavuz Donat!!!! Guler misin, aglar misin?
    Diger yandan ben de ilk yorumumda anlatmaya calistim. Benim doktorum senin bahsettigin gibi risk grubunda dahi olmayan insanlarin, saglam insanlarin olumunden bahsetti. Tanidigimiz da. Sapasaglam insanlarin vefatindan bahsetti. Bu genetik bir durum olabilir, hava sicakligi ile orantili olarak virusun cogalmasi olabilir. Bir terslik var bu iste ama cozemedim :(((( Insallah denk gelmeyiz. Ben pek tirsik haldeyim:(((

    ReplyDelete
  4. Soylediklerine katiliyorum.Halkin temizlik ve hastalik ile ilgili konularda bilincsizligine diyecek hicbir sozum yok.Daha oncede dedigim gibi; ya cok onemser bizim insan ya da hic.Bunun ortasi olmali,bilincli olunmali.Bunun da gittigin okulla pek ilgisi yok malesef.Iste bak, dedigin gibi doktorlar bazen bu konuda en buyuk cehaleti sergiliyorlar.Umarim bir an once bu hastaliktan da kurtuluruz.

    ReplyDelete