Monday 21 December 2009

Ya sabir


Bu aralar ya sabir cekerek ortalarda geziniyorum.Sila ile bas basa kalma firsatimiz dogdu bu kadar yogunlugun arasinda ki benim icin cok onemli.Biraz kaliteli zaman gecirelim diye bu sene Istanbul`a gidip kardeslerimi ve arkadaslarimi gorme firsatini bile geri teptim.Bu sene yazin bile gidebilir miyim hicbir fikrim yok...Buraya kadar hic sorun yok ancak sabirimi zaman zaman tasiran Sila halleri ile ugrasiyorum.Yakinda krese de basliyacak haftada uc gun.Onemli bir donem anliyacaginiz,dengeler hassas.Sila`yi guzel bir sekilde idare etmeye calisiyoruz ancak bu aralar bizim sabrimizi zorlar durumda.Esim bir kac gunlugune evde de yoktu ve tum ilgimi ve zamanimi kizima yonetebilecegim icin sevindim.Gelin gorunku, 2.5 yasindaki bir cocugun her ama her istedigini yapmaya kalkisirsaniz,ikinci gunun sonunda sizi yerlerden toplarlar ancak. 24 saat beraber olupta,onu mutlu etmeye calismak beni nasil mutsuz etti anlatamam.Surekli sabirsiz ve yorgun hissetmekten yoruldum.

Tam olarak ne istedigini bilemedigi icin bu yaslarda,bir aktiviteye basliyorsunuz siz daha onu hazirlayip, baslamadan o baska birseye yoneliyor.Hadi ilkini derleyin toplayin,yer acin derken baska birine sicriyor.ahhhhh!!!Hele ben hayir dedikten sonra beni saga sola elimden tutarak cekistirmesi yok mu?Evde saklanacak yer aramaya basladim.Ama nereye kadar!

Durun bir dakika hem!Burada kontrol benim elimde olmali.Ipin ucunu simdiden kaptirirsam,ergenlik doneminde tam kontrolsuz ve simarik tavirlari ile hayatimizi ceheneme cevirir.Bunu simdiden gorebiliyorum.Bu yas donemi cocuklari/gencleri ile calistigim icin daha once,tahmin edebiliyorum basima gelecekleri.Gerci annesi babasi olmak, ogretmeni olmaktan cok daha farkli ama kontrolsuzlugun sonunu kestirebiliyorum.

Simdilerde Sila`yi gozlemliyorum.Oncelikle `hayir` kelimesinin anlamini ogrenmesi gerekli.Bu listemdeki ilk sey.Bir kere arkadaslari Sila`ya `hayir` dedikten sonra, onlara da israr etmesini istemiyorum .Cunku Sila hayiri cevap olarak kabul etmiyor,sonra elinizden tutup cekistirmeye calisiyor.Benim bu davranisa aklimin erdigi bir yasta olmama ragmen sabrim yok,kendi yasitlarinin nasil olsun.Iste al sana problem.Kucuk gibi gorunen ancak ortaligi bir anda kizistirmaya yetecek kadar da buyuk.

Benim oncelikle iyi bir anne oldugumu kendine hatirlatmam da gerek.Cocuguma bu kucuk ama onemli davranislari ogretirken,Sila`ya kotuluk yapmadigimi aklima iyice yatirmaliyim.Cunku Sila gercek hayatta,`hayir` cevabini cok duyacak ve onu buna hazirlamaliyim.Iste bu noktada soyle demek yerine;"canim zaten hayiri cok duyacak,bari ben de aynisini yapmiyayim",oturup iyi dusunmek gerek.Sila`nin her istemedigi cevabi duydugunda, dunyanin sonunun geldigini dusunmesi yerine; tam tersi bunun da bir secenek ve cevap oldugunu anlamasini ve buna hazirlikli olmasini istiyorum.Boylece daha kendi ile barisik,hemen pes etmeyen,kendi kendine yetebilen ve az simarik (az diyorum cunku ne de olsa biraz simarik olacaklar.Hangimiz degiliz ki?Bir de az dozda simariklik hayatinizi bazen kolaylastirmiyor mu?)olmasina yardimci olabilirim.Dedigim gibi bu aralar Sila`nin davranislarini sadece gozlemliyecegim ve cozumler ariyacagim.Cunku ben 1 haftada cok ama cok yoruldum.


Resim buradan alintidir.

3 comments:

  1. Henüz kızım çok küçük, nasıl bir şeydir hiç bilmiyorum ama belki de evde öğrenemediği kuralları şıp diye okulda öğreniverir. Bazen görürdüm okulda. Evde annesine kök söktüren çocuklar okulda kuzu gibi olurlar. Gerçek hayatı evde değil dışarıda, yaşıtlarının arasında öğreniyorlar sanki. Çünkü şımardığı an oyun dışı kalıyor:)

    ReplyDelete
  2. Leon Can'da evde yapmak istemedeiklerini, daha dogrusu ögrenmek istemediklerini (isine gelmedigi icin tabiiki) kreste cok cabuk ögrendi. Ögretmen, "Leon Can unutma hayir da bir cevaptir, küsmeyede gerek yoktur" diye diye hayiri telkin etti benim kücük adama. Leon Can hayiri duyunca israr etmiyor ama küsüyor, kenara cekilip küstüm ben agliycam simdi diyor:) Kresin Sila'ya cok faydasi olacagina inaniyorum, en azindan biz bu sekilde tecrübe edindik, iyiki baslams Leon Can krese. Sevgiler ve güzel dinlendirici Noel günleri...

    ReplyDelete
  3. Sevgili Efsun ve Hilal,
    Cok haklisiniz.Kres benim ogretemediklerimi de ogretecek.Oradan ogrendigi faydali davranislari evde de pekistirmeyi dusunuyoruz.Dolayisiyla,kurallarin degismedigini gormesi iyi olacak.Tutarli olmak ancak isimizi kolaylastirir diye dusunuyorum.
    Iyi Noeller Efsun,sakin sakin atlatin bu tatili:)

    ReplyDelete