Sunday 20 June 2010

Babalar Gunu



Bugun babalar gunu.Benim babamsiz gecirecegim sayisiz babalar gunlerinden ikincisi sadece.Kendimi kizim ve esimin babalar gunu kutlamasi ile avutacagim ancak televizyonda bugun bir telefon sirketine ait reklami gorunce,dusundum.

Herkesin bildigi bir gercek, annelerin ogullari icin ne kadar onemli oldugu ve babalarin kizlari icin.Bir yerlerde okumustum;kizlar babalari ile aralarinda olan iliski uzerinden gelecekteki eslerinin ozelliklerini belirliyorlarmis. Yani eger aralari iyi ise, babalarina cok benzer karakteristikleri olan bir adami ya da aralari kotu ise; tamamen ziddi bir adami seciyorlarmis.Baba sigara iciyorsa dahi,esinin sigara icmemesine ozen gosteriyorlarmis.Uzun lafin kisasi;kucuk seylerde dahi secimlerini etkiliyormus.

Reklam,baba icin onemli bir is yemegi-ki sanirim terfi kutlamasi-ortasinda, kizinin babasini telefonu ile aramasi ile basliyor.Kizi arabasinin icinde tek basina oturmus,mutsuz ve sevdigi ve guvendigi adam tarafindan terk edilmis.Bu durumda ilk kimi ararsiniz,siz olsaniz?Reklamdaki kadin babasini ariyor.Babasina terk edildigini soyluyor ve babasi onu dinlemeye devam ederken, hic ona belli etmeden taksiye atlayip kizinin yanina gidiyor.

Pek birsey soylemiyor yol boyunca adam,sadece dinliyor ve kizinin o anda tek ihtiyaci olanin bu ve kocaman bir kucaklama oldugunu biliyor...

Beni bu reklamin neden etkiledigini dusundum.Evet bu bir reklam filmi;detaylarini elestirebilirsiniz peki ama beni neden bu kadar etkiledi?

Eger tum kiz cocuklari babalari tarafindan bu kadar destek gorebilselerdi,sirtlari hic yere gelmezdi diye dusundum.Sectikleri adam hakkinda yanlis yaptiklarinda ya da yaptikleri herhangi bir hata icin hic elestirilmeden,sadece bu kadarcik bir destek gorebilselerdi eger; kadinlarin sirtlari hic yere gelmezdi.Cogu zaman benzer durumlarda olan hemcinsiniz annenizden gordugunuz destek bir yana ama bu destek; tum guveninizi kiran bir adamla ayni cinsiyetten olan babalardan gelince,tum dunya bir yana.

Dedigim gibi;keske babalar bu dunyayi donduren gucun biz kadinlar oldugunu anlasalar ve kizlari icin ne kadar onemli olduklarini hic gecikmeden fark etseler.Bunu da yine biz, anneler sagliyacagiz.Bu nedenle;Sila bugun babasi ile disarida sadece baba-kiz olarak vakit geciriyorlar.Aralarindaki bagin paylasimlar ile guclenecegini biliyorum.Iste bu nedenle;bugunu evde geciriyorum.

6 comments:

  1. Çok düşündürücü bir yazı olmuş. Ne kadar haklısın. Eşime de okutacağım. sevgiler.

    ReplyDelete
  2. :)Esinin babalar gununu kutlarim.

    ReplyDelete
  3. O kadar dogru ki gozlemler... Benim babam hep reklamdaki adam gibiydi ve onu nasil ozluyorum, gozlerim bunlari yazarken bile nasil doluyor bir bilsen...

    ReplyDelete
  4. Sevgili Berceste,
    Bu aralar is basvurularinda bulunuyorum.Hep babami aniyorum bu aralar,sanki bana oldugu yerden yardim ediyormus gibi geliyor.Daha cok aniyorum onu ve daha cok ozluyorum boyle zamanlarda.Bugun heyacandan olmek uzereyken,`aslanlar gibi savisacagim bu is icin` (her ne kadar isi alamiyacagimi bilsemde) dedim kendime.Sonra fark ettim,babamin hep bana soyledigi sozler.Yer etmis bir yerlerde.Butun yol boyunca agladim,babamin bana bunu her soyledigi zamani hatirlayarak.Ne aci ki,bize sadece hatiralarla avunmak kaldi.

    ReplyDelete
  5. Ne hoş bir yazı olmuş iyi ki fark ettirdiniz bana, son iki paragraf gözyaşlarıyla karışık gitti benim için durum farklıydı kızlarım için farklı olacak.. teşekkürler sevgiler...

    ReplyDelete
  6. Begenmene cok sevindim,cunku senin blogunda biraktigim mesajda da dedigim gibi;hepsini icimden gelerek yazdim.Keske sesimi tum babalara duyurabilsem.

    Sevgiler

    ReplyDelete