Friday 19 June 2009

Ben yaptim,siz yapmayin:)

Sila`nin tuvalet egitiminde hemen hemen bir haftayi geride birakiyoruz.Sila kendi yasina gore davraniyor bu surecte ve kendinden bekleneni yapiyor.Yalniz bir kez daha anladim ki;anne ve baba olarak bizimde birebir yasadigimiz bir donem.Kisaca bu 5 gunun ardindan yaptigim hatalar ile devam etmek istiyorum.

1.Kesinlikle ama kesinlikle saat tutun.Her 15-20 dakika da ihmal etmeden cocugunuzu tuvalete ya da lazimliga goturun.Olan kazalar onun degil,sizin hataniz.Zamanlamayi ve gozlemlemeyi iyi yaparsaniz,kazalari da o kadar az yasarsiniz.
2.Cok sık araliklar ile goturmeyin. Iyi ve dogru bir gozlem yapin ve eger 15 dakikalik aralar sıkıyorsa cocugunuzu,araliklari artirin.
3.Ona sormayin ama hatirlatin. Acikcasi, `cisin var mi kizim?` in yaniti,herzaman icin hayir olacaktir.Ondan oyununu birakip,tuvalete gelmesini beklemeyin.Siz yine de zamani gelmis ise,tuvalete goturun.
4.Gununuzu ona gore planlayin.Biz bugun elimizde olmayan nedenlerden dolayi,iki kaza atlattik.Hepsi once marketteki, sonra da doktordaki hesapliyamadigim uzun bekleyisler yuzunden...
5.Kazalar normal.Cocugunuzu altina kacirdiginad azarlamayin.(Ben zaten yapmadim ama hatirlatayim dedim).Disarida olusan altina kacirma kazalarinda sakin olun.Baskalarindan onun yaninda binlerce defa ozur dilemeyin.(Bak bunu yaptim!)Bunu onun yaninda dahi,dogal bir olay gibi gosterin.Yoksa kendine guveni azalir ve beze geri donmek isteyebilir.
6.Tutarli olun,tuvalete goturme zamani konusunda.Bakin,ikinci kez yeniliyorum.Ben kendime bir tablo hazirladim en sonunda.Bir sonraki tuvalete gidis zamanimizi da yazar oldum.Insan dogal olarak,unutabiliyor ve bir bakiyorsunuz yerler islak...
7.Odullendirin.Ben evimizde yaptigimiz dondurmaya veya meyvadan yapilmis lolipopu odul olarak veriyorum.(Bunun tarifine ayrica deginirim:))Bir de cikartmalari odul olarak veriyoruz.Eger kakasini yaparsa,yildiz seklinde olanlarindan,(ozel yani)cis yapilirsa hayvanlilardan,tuvalete gitmeyi denedigi ancak hicbirsey yapamadigi zamanlarda ise kucuk cicek seklinde olanlari veriyoruz.Yani her durumda,Sila`yi uzmeden,usulen birseyler veriyoruz.Yoksa,bu isin pazarligini iki yasindaki cocugunuz ile yapmak trajedi ile sonlanabilir.Demedi demeyin:)
8.Hazirlikli olun.Disari cikarken,mutlaka yaniniza en az 3 tane yedek ust bas alin.Corabina kadar dusunun.Ben en sonunda,cantama kagit havlu da attim.Bazen,baskasinin yerini acilen silmeniz gerekebilir:)Hazirlikli olun.
9.Gideceginiz yerleri onceden haberdar edin ve ona gore hazirlikli olun.Arkadasinizi ziyaret edecekseniz,onceden tuvalet egitimine basladiginiz konusunda uyarin.Sonra kalbinizi tuhaf tepkileri ile kirabilirler.Ay ben cok icerledim bu olaya:)
10.Beze geri donmeyin.Kesinlike ama kesinlikle beze geri donmeyin.Kazalar olabilir,ne yapalim.Cok cezbedici bir fikir ama sakin tekrar bezi takmayin.Biz sadece uyku zamanlarinda takiyoruz ve adini da `uyku bezi` koyduk.Gunduz tuvalet egitiminde biraz daha basari sagliyalim ,ondan da kurtulacagiz.
11.Cocugunuzu asla zorlamayin.Sila bazen cok huysuzlasiyor tuvalete gitme konusunda.O zaman mecburen,ben de vazgeciyorum.Ne demisler: Zorla cis olmaz.

8 comments:

  1. Hımm çok faydalı bir yazı olmuş. Bizim için erken ama o günlere gelince geri döneceğimdir. Kolay gelsin şimdiden ve tebrikler. Sıla'ya başarılar:)

    ReplyDelete
  2. Tesekkur ederim adasim:)Benim icin cok odullendirici bir yorum birakmissin.Bu blogu hazirlamak icin hayatimdan ayirdigim sureyi deger kildi yorumun.

    Tesekkur ederim,
    Sevgiler

    ReplyDelete
  3. selam
    bu aralar en cok tuvalet eğitimini araştırıyorum.faideli bir yazı olmuş
    eline sağlık

    ReplyDelete
  4. eğer yorum için böyle cok uğraşmasam daha sık yorum da bırakabilirim
    inan kelime doğrulama falan bi halta yaramıyor

    ReplyDelete
  5. Hulya`nin Tuna`si
    ben pek anlamadim ama yorum birakmak ile ilgili teknik bir sorunmu var?

    ReplyDelete
  6. Hulya`nin Tuna`si,
    deneyimlerimin isine yariyacak olmasina cok sevindim.Bizi lutfen kendi deneyimlerinden haberdar et basladiginda.

    Sevgiler

    ReplyDelete
  7. Yeliz-Ilyas Siraj`in blogunda simdi kesfettim burayi, Hulya da yorum yazmis...

    Ayni gun ayni konuda yazmisiz Ozgur!!! Ben yaptigim urun hazirliklarindan falan bahsettim...Sen daha ayrintili, yapilmasi gerekenler, yapilmamasi gerekenler hakkinda yazmissin, cok da guzel olmus.

    Benim gozumde buyuyordu bu egitim, cok okudum, cok hazirlandim teknik olarak ama tereyagindan kil ceker gibi oldu bizimki. Ancak senin gibi henuz birkac saatlik disari cikmalarda bezini takiyorum. Ama cok yakinda ona da baslayacagim. Dante`nin kakasi duzenlidir, sabah kalkinca yapar. O yuzden kakayi cok cabuk hallettik biz, cis de cok kolay oldu. Neyse uzatmayayim, boyle ayni gun yazdigini gorunce kanka gibi hissettim biran :P ben seni blog listeme ekleyeyim bari ne dersin?

    ReplyDelete
  8. Sevgili Acalya,
    Beni bulduguna ve bende boylece seninle tanistigima cok sevindim.Bir cok blog sahibi anne ve babalar,bizim gectigimiz asamalara ya gelmemis ya da coktan gecmis oldugundan,bende senin de dedigin gibi cok gozumde buyuttugum tuvalet egitimi konusunda bari ben kendi yasadiklarimi yazayim dedim.

    Bugun papaya denilen meyvadan aldim.Cir cir yapicam walla,belki oyle yakalariz:)Turkiye`de incir bu isi goruyor.Uzun lafin kisasi,ogrenecegim daha cok sey var:)

    ReplyDelete