Saturday 27 June 2009

Cocuklar ve Disiplin I

Cocuklar ve disiplin ile ilgili yazili binlerce kitap ve yuzlerce teknik oldugu soylenebilir.Bu benim ogretmenlik egitimim suresince ogrendigim tekniklerin,bir turlu sinifimi altini ustune getiren ogrencilerime yardimci olamamasi gibi bir durum.Kimin ne dedigi umrumda degildi,benim acil ve en pratiginden sonuca gitmeye ihtiyacim vardi.Sonunda bu konunun tek bir recete ile cozulemiyecegini ogrendim.Isin teknigini ogrenmek kadar,kalbinin sesini de dinlemek gerekirmis.

Simdi ne mutlu bana ki bir anneyim.Bu yasadigim deneyimler ve okudugum kitaplar,karsime farkli alternatifler sunuyor.Boylece bir yol ise yaramazsa,ikincisini ve hatta ucunsunu deniyorum.Bu kizima da bagli...Bazen yeni ogrendigim yontemi baslamadan birakiyorum cunku kalbim ve beynim bunun kizimda hicbir etkisi olmayacagini soyluyor.En iyi yontem,gozlem!Cocugunu iyi taniyan anne ve babalar,zaman zaman zorlansalar dahi bir sekilde onlerindeki engelleri asmayi basarabiliyorlar.Ancak cocugun gelisiminde,bir diger degis ile disiplini ile ilgili konularda nasil bir tutum izledigimiz cok onemli.

Anne Babanin Tutumu


Biz esim ile beraber Sila`nin "yaramazliklarina" hemen hemen benzer tepkileri veriyoruz.Sila`nin bizi cileden cikarmadigi zamanlar yok degil,ancak bir anlik ofkenin bizi onlarca basamak geriye goturdugunun farkindayiz.Cunku henuz aksi basimiza gelmedi.

Ailecek stresli bir donemden gecerken, ornegin; anne ile babanin sabirsiz olduklari donemlerde ve istemeden de olsa Sila`nin kalbini kirdigimizda,ayni tepkiyi ondan gorduk. O da bizimkini kirdi...Bizim onunla konustugumuz tonda bizimle konusmayi secti.Hareketlerinde sabirsizdi cunku bizde ona karsi sabirsizdik.Sonunda ne ektiysek onu bicer olduk.Bu da aklimizi basimiza getirmeye yetti.

Yazinin devami yarina...

13 comments:

  1. Cok dogru, anne ve babayi taklit ettikleri bir donem bu ve cok dikkatli olunmali.

    ReplyDelete
  2. Bende yazdiklarini paylasiyorum. Leon Can su anda bazen cileden cikarici bir evrede, herseye hayir, hayir, hayir evresi diyoruz buna! Dedigin gibi sabirsiz oldugumuz dönemlerde, istemeden de olsa Leon Can'in kalbini kiriyoruz vede coook üzülüyoruz. Bende Smart Love isimli bir kitap okuyorum, ondan cok yardim aliyorum. Cocuk yetistirmek ne kadar zor degilmi, hele birde cevrende sana karisan 500 kisi olursa dahada zor. Bazen isyan edip hic sokaga cikmayayim cocugumu sadece ben yetistireyim diyorum:( Su siralar ruhi durumumun cocugumu istedigim gibi yetistirmeme karisanlarla ilgili pekde saglam olmadigi bir dönemde yazin cuk oturdu diyebilirim... Sevgiler

    ReplyDelete
  3. Sevgili Acalya,

    Sanirim bu taklit donemine denk geliyor,kucuk beyinlerine ektigimiz tohumlar.Ben o kadar elestirsem de,su yasimda annem ile aramda o kadar cok benzerlikler buluyorum ki kendimde.Bu yasima kadar,zittini yapmanin savasini vermistim.Eee,ne oldu simdi?:)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Sevgili Efsun,
    Seni cok iyi anliyorum.Cocuk bizim ama sormadan akil veren cok oluyor.Akil veren insanlara benzesin istemiyorum cocugumun.Kendimize benzesin.Bu kadar bu ise burnunu sokmak niye.
    Sana sunu anlatayim.Babamin cenazesinden sonra eve gelen misafirlerin bassagligini kabul ettik.Sagolsun gelenimiz hic eksik olmadi.Bize cok yardimci oldu bu destek.Bunda bir sorun yok.Ama hepsi olmasa da,cogunlugu kizimin cenazeden uc gun sonra esim ile Ingiltere`ye geri donmesine tek tek yorum yaptilar.Aaaa,babasi ile perisan olucak!
    Senin esin perisan edebilir beraber yaptiginiz cocugunuzu ama ben belli ki guveniyorum...Hem aci bir donem ve benim kendime bakmaya mecalim yok.Benim yanimda olmasindan ise,babasi ile sakin bir evde kalmasi daha dogruydu.Cenaze evi bir cocuk icin daha iyi bir ortam mi?Bunu 1000`nin ustundeki insana 7 gun boyunca anlattim!Dusun halimi.Ne kizdim...Ahh,hele yakin akrabalarim!Gelenle bir de onlar tekrar tekrar yorum yaptilar!Simdi benim icin,aci dolu donem ne kadar agresif oldugumu konusuyorlar!Alla alla,yaw cileden cikarttiniz.Ben babama mi uzeleyim,anneme mi yoksa bunlar ile mi ugrasayim!

    Simdi o donem ve sonrasinda akkillandim artik.Gulumseyip,hic ama hic yanit vermeden dinliyorum.Ben bizim icin en uygun olanina karar veririm,diyorum zorladiklarinda...Ben cevap vermeyince,densizligini anlayanlar oluyor.Ama az:)

    ReplyDelete
  6. Efsun,
    Unutmadan,eger yakin aile ise seni rahatsiz eden,anlasa da anlamasa da mutlaka konus.Kirmadan konusabilirsin,ama bu durumun seni UZDUGUNU mutlaka bilsinler.Soylemez isek,bilemezler...Detaylarini bilmiyorum ama benim bu konu ile cok dertlendigim oluyor.Simdi her duruma ayri bir cozum buldum:)Eminim daha yenileri de eklenir.

    ReplyDelete
  7. Ah aaah diye baslayayim yazima! Dedigin gibi, insanin bazen derdi basindan askin oluyor ve birde disaridan gelen yorumlarla ugrasmak zorunda kaliyor. Bende sana bir örnek vereyim, saclarimi kestiricem, kuaföre gittim, annem buradaydi ozaman. Leon Can'i da aldik ciktik disari, esimin annesi ve babasinada haber vereyim dedim, bozuluyorlar yoksa biz kendimiz birsey yapipta onlara haber vermeyince. Herneyse ben gittim kuaföre, bizimkiler dolasiyorlar Leon Can'la. Benim kayinvalide almis bir külah dondurmayi vermis Leon Can'in eline, annem bir yandan sadece külahini ver bari demeye calismis ama kadin anlamamis, yada anlamazliktan gelmis, Leon Can hart hart dondurmayi isirirken annemin ici gitmis. Efsun biran evvel gelse demis kendi kendine... Neyse ben cikip gelince olaya el koydum ve Leon Can'a biz böle seyler vermiyoruz dedim elinden aldim dondurmayi. Kayinvalidede surat bes karis, almancada kötü anneler icin söylenen cok kötü bir terim var, berbat anne gibi birsey ama dahada asagilayici. Kadin kalkti bana ayni asagilayici tavirla sen ne kadar berbat bir annesin demezmi. Oha yani, cocuk seninmi benimmi? Evet ben berbat bir anneyim ve durumdanda cok memnunum dedim ve kestirip attim! Ama sinirlerimizin bozulasi, gezimizin berbat olmasi bizim yanimiza kar kaldi. Allahtan annemler de benim gibi düsünüyorlarda onlardan destek görüyorum, ama onlarda Türkiye'de:( Cocugunmu var derdinmi var demislerle, ben onu disardan karisanlar icin söylüyorum, hakikatten disaridakilerle derdin oluyor yani!!! Onlarim beni üzüp üzmedikleri umurlarinda olmadiklari icin cikamiyorum isin icinden acikcasi... Ne dersem diyeyim, yinde bildiklerini okuyorlar! Simdi kalkip cocugum babaanne ve dedesiz mi büyüsün diyeyim yoksa bütün bu olanlara katlanip mütemadiyen bir sinir harbine mi gireyim... Ah birde basin sagolsun, Allah geride kalanlara uzun ömür versin...

    ReplyDelete
  8. Efsun,
    Oncelikle bas sagligi dileklerin icin tesekkur ederim.
    Ben esinden nasil bir destek aldigini sorucam?Merak ettim cunku ben de zaman zaman ters dusuyorum esimin ailesi ile.Bu sanirim evrensel bir konu:)Baslarda daha cok anlasamadik ama simdi,oyle alttan almalarim bitti.Isterse kaba desin insanlar ama (Ingilizlerin temizligi bilenler icin meshurdur)yeri geldi,anlamadilar ise sesimin tonu sertlesti. Ama kusura bakmasinlar,ayakkabi ile girilen yerlerde (polikilinik de buna dahil!)6-7 aylik cocugumu halinin ustune koymak ve emzirmek konusunda hic taviz veremem.Bu konularda bile ayyy ne didistik.Emzirmek diyorum bak!Buna karismaya kalktilar,bende Turkiye`ye donmek ile tehdit ettim:(O zamanda torunlarini biraz zor gorurlerdi malesef.Ama keske buralara gelmese is.Zaten biz kendimiz ile surekli `iyi`,`kotu` anne-baba muhakebesini acimasizca yapiyoruz,ustune boyle hissetirmeleri gerekmez...
    Tek dilegim,anne ve babalari herkes rahat biraksin.Biraksinlar yasayarak ogrensinler.Lazim olunca soruyoruz zaten.Kirmasinlar bizi:)Insan hassas oluyor en degerli varligi konusunda.

    ReplyDelete
  9. Son birsey daha:)
    Bana ve esime birsey olmadigi surece,kizimin birinci dereceden sorumlusu benim ve esim.Ister babanne,ister dede, ister ise anneanne(annecim,senden sikayetim yok merak etme:)Sen iyice saldin bizi canim:))olsun,kimsenin sorulmadigi surece soz soylemesine gerek yok.Haklari yok demiyorum,cunku hak da bizim:)

    ReplyDelete
  10. Esim bizim tarafimizda, bakarmisin yanliz olay sizin taraf bizim tarafa döndü bizde resmen! Oda ailesine gerektigi yerde sert cikislar yapiyor ama bizim aile herseyi kendi biliyor. Birde ben Türk'üm ya cahilim galiba gözlerinde, bilemiyorum! Ama temizlik konusunda bizde cok ters düsüyoruz, yol kenarindan, köpeklerin cislerini yaptiklari yerlerden, topladiklari cali cirpiyi Leon Can'in eline tutustururlar falan, ben hayir deyincede aaa olurmu cocugun dogayi ögrenmesi lazim olur onun adi! Neden bu noktalara geliyoruz bende anlamiyorum, herkesi kendi haline biraksalar ya! Neticede bu cocuk BENIM cocugum öyle degilmi. Ama bu insanlar genelde kendi ogullarinida bana karsi doldurduklari icin, Thomas'in da isi zor. Bir yanda anne baba, bir yanda biz. Bunaliyor oda resmen. Adama kalkip "Efsun'da elinden gelse cocugunu pamuga saracak" demisler, bakarmisin olaya. Ya sanane ister pamuga sararim ister ipege, cocuk benim cocugum! Bide kimi kime sikayet ediyorsun! Offf yani beni o kadar biktirdilarki, bizdede büyüye saygi falan olayindan dolayi pek sesimi cikartmiyordum ama simdi beni cildirtma derecesine getirdikleri icin veriyorum cevaplarini. Ama ne oldu, Leon Can'in onlarla cok sIk görüsmemesi kararini aldim, bunuda esim anlayisla karsiladi. Cünkü beni kocama kötüleyen cocugumada kötüler dimi. Demekki bu konu hakikatten evrensel, her yerde var:(

    ReplyDelete
  11. Efsun,
    cok dedikodu yaptik.Carpilacaz:)Dondurmayi Sila`ya gunde bir defa en azindan mutlaka veririm.Sen kizmissin kayinvaldene,kotu mu dondurma?:(

    Efsun,cocugunun sana karsi kotulenmesi kotu olurdu ama eminim oglun annesini bir cirpida atamaz zaten.Inanmaz.Sen konus ailesi ile.Ben onlari beraber tatil yaptigimiz bir haftasonu,gecenin korunde kaldirdim ve konustum:)Dedim,bakin ne kadar uzgunum ki uyuyamadim.Konusup,rahatlatim su anlasmazligi.Yani saat oyle bir ana denk gelmisti.Ama elbette farkli dusundugumuz konular var,bu esini rahatsiz etmedigi surece sen onlar ile bu anlasmazliklari halledebilirsin.

    Konus mutlaka derim.Onlar ile iliskini hesaplamak zorunda kalacagin bir durum,seni uzun vaadede yorar.Konus,uzuldugunu soyle.Belki benim oldugu gibi,senin de arada onlardan ogrendiklerin olur.Wallahi,ben bazi seyleri cok abarttigimi gordum.Anne olmanin,kul kole olmamak oldugunu ogrendim. Zaten herseyim kizim icin yapiyorum ve yasiyorum. Ama buradaki annelerin,kendilerini asla unutmadiklarini gozlemledim.Dedim,boyle her gittigimiz oyun grubundaki oyuncaklari strelize etme isi beni oldurur bir seneye kalmadan.Ne kadar ve nereye kadar?

    Kopruleri cok atma,ama seni de kimse uzmesin.

    ReplyDelete
  12. Haklisin valla cok dedikodu yaptik:) Dondurma bende veriyorum Leon Can'a ama ogün minisim hastaydi, ortakulak iltihabi verdi ve bogazi biraz tahris olmustu o yüzden kizmistim. Bakalim bir kez daha konusacak gücü nasil ve ne zaman bulacagim. Tavsiyelerin ve yasadigin seyleri paylastigin icin tesekkürler:)

    ReplyDelete
  13. vaktini ayirdigin ve paylastigin icin ben sana tesekkur ederim.Umarim biraz daha rahatlamissindir:)

    ReplyDelete