Saturday 20 June 2009

Hmmm.Cisi halletik ya oteki?


Basliktan da anliyacaginiz gibi,kizim tuvalete aglamadan sizlamadan gidiyor.Cisimizi de bir guzel yapiyoruz.Ancak is kakaya gelince,bir kerenin haricinde basarili olamadik henuz.Bize ozel sorunumuz,belli bir saatte olmuyor cogu zaman ve eger ortalarda yoksak o an,kizim bir kosede kendi kendine yapiveriyor.Ona biraz daha anlatmaliyiz sanirim,hani tuvalete gidilmeli veya onceden anne veya babaya soylenmeli gibisinden.

Benim ara sira danistigim Elizabeth Pantley`in, The No Cry Potty Training Solution: Gentle Ways to Help Your Child Say Good-bye to Nappies kitabinda,bu konu ile ilgili bir bolum var.Sizlerle kisaca onu paylasmak istedim.Bende, bunlari bu hafta ozellikle denemeyi dusunuyorum.

Oncelikle cocugunuzun cisini tuvalete rahatlikla yaparken,kakasini tuvalete neden yapmadiginin sebeplerini bulmak gerekiyor.Bunun bir kac nedeni olabilir:

1.Hareketli olduklari bir yasta cocuklarin,oyunlarindan ayrilarak tuvalet gitmeleri ve dogru anin gelmesini beklemeleri onlarin dunyasinda pek uygun olmayabilir.Cunku altlari bagli iken,nasil olsa hem oyun oynarken hem de ayakta yapabiliyorlar.

2.Garip gelecek ama cocuklarin kakalarini vucudlarinin bir parcasi olarak gormeleri ve bunu kendilerinden ayrilmasini garipsemeleri.

3.Ayakta kakasini yapmaya alisan cocuklarin,artik bunu oturarak yapma fikrine alisamamalari.

4.Kotu bir deneyim.Bunda annenin veya babanin cocugu zorlamasi,gosterdikleri israrci,sabirsiz davranislari ve olumsuz tepkileri de sayilabilir.

5.Bir onceki denemelerinde kabizlik yasamalari ve bunun canlarini yakmasi.

6.Hali hazirda halen kabizlik yasiyor olmalari.

Sebebini dogru teshis etmek,problemin ortadan kaldirilmasinda onemli bir etken.Peki bu durumda neler yapilmali.Ancak kesinlikle cocuklarin:

*istemedikleri halde denemelerine zorlanmamasi

*anne ve babanin kizgin veya bıtkın tepki gostermemesi
gerekmektedir.

Neler Yapilabilir?

*Oncelikle cocugun,dengeli beslenmesi gerekmektedir.Tek tur gidalar tuketen bir cocugun kabizlik yasamasi kacinilmaz.Bu nedenle,bol su icmeli ve meyva-sebze agirlikli yiyecekler tuketmelidir.Bu zaten ayni zamanda saglikli yasamanin bir parcasidir.

*Cocugunuza hazir yiyecekler,gazli icecekler,sekerli yiyecekler ve cikolata vermekten sakının.

*Muz,pirinc(pilav olabilir),asitli icecekler ve narenciye vermekten kacinin.Bu sadece cocugun kabizlik yasadigi donemler icin gecerli,her zaman verilmemeli diye bir durum soz konusu degil.

*Cocugunuzun gun boyunca,hareketli olmasi ve bu sayede yaptigi egzersiz tuvalete cikmasini kolaylastiracaktir.

*Cocugunuza oyun araciligi ile masaj yapabilirsiniz.Biliyorum bu kadar hareketli olduklari bir donemde,sabit tutup masaj yapmak kolay degil.Bacagindan yakalayip:)bisiklet cevirme hareketleri yapabilirsiniz.Bir baska oneride;(gittigimiz yoga kursundan biliyorum)yerde yatiyorlarken bileklerinden kavrayip,karinlarina kadar zorlmadan itmek.

*Her iki saatte bir cisini yapiyor oldugundan emin olun.Rahatlamasi icin onemli.

*Cocugunuzu sabah ilk is olarak ve yemeklerden yarim saat sonra tuvalete goturmeyi deneyin.(bu bana itaf edilmis bir oneri:))

*Tuvalete oturup,kakanin gelmesini beklemek cocuklar icin bir yillik bir sure gibi gelebilir.Bu kisa ama onlarin icin cooook uzun olan sureyi,sarkilar turkuler ile eglenceli hale getirebilirsiniz.Biz kitap okuyup,muhabbette ediyoruz.

*Cocugunuzun sut urunlerine karsi bir alerjisi olabilir.Bu konuyu da son care olarak,ihmal etmeyin.

*Eger oturarak kakasini yapmakta zorlandigini dusunuyorsaniz;diz cokup onunde oturabilirsiniz.Boylece ayaklarini sizin dizinize yasliyabilir ve sizde firsattan istifade ona sarilabilirsiniz.Sirtini bu sirada ovalamaniz,hafif bir masaj gibi de gelebilir,rahatlatir.



Tum bunlara ragmen,iki-uc gun boyunca hicbir sekilde kakasini yapmayan cocugunuzu bir uzmana gosterme zamani gelmis olabilir.Ama kakasini sirf tuvalete yapmiyor diye,uzmanlari rahatsiz etmeyin derim:)Biraz daha rahatlayin ve cocugunuzu rahatlatin.Kakasini tuvalete yapma egitimine,birkac gun sonra yeniden basliyabilirsiniz.

Sila ile kakasini kiloduna yapsa dahi,onu tuvalleten asagiya gonderirken yaptigimiz bir seremoni var.Bye bye demeyi de unutmuyoruz arkasindan.En azindan,cok siradan bir durum,onun icin korkulacak bir durum olmaktan cikiyor.Ama simdi benim,zamanlamamizi iyi ayarlamam gerekecek.Gozum uzerinde sevgili kizim:)

3 comments:

  1. Tam zamaninda yazilmis bir post bizim icin.
    Blogunu Acalyaya yazdigin yorumdan kesfettim, ugrayacagim.
    Sevgiler
    Özlem

    ReplyDelete
  2. İlgiyle izliyorum sizi. Hadi bakalım küçük Sıla:)

    ReplyDelete
  3. Sevgili Ozgur,
    Bugun de iskaladik kakayi:)Ama yarin kararliyim,mutfagi Sila`nin oyun odasina tasiyacagim.Benden gizli bir koseye kaciveriyor kizim.Alsinda isin dogrusu; oyuna dalmisken,kakasi gelince eski aliskanligi olan seyi tekrarliyor.
    Neyse,dun tuvalete yapmayi basardik ama en azindan kabiz olmadigini biliyorum:)

    Ilgin icin cok tesekkur ederim
    Sevgiler

    ReplyDelete