Monday 15 June 2009

Tuvalet Egitiminde Ilk Resmi Gunumuz

Bugun resmi olarak,tuvalet egitimimize basladik.Bezi tamamen attik,tabi ki uyku zamani haric.Cok yerde okudum ve arastirdim,cocuklar 3-4 yasina kadar gece altina kacirma olayini yasiyorlarmis.Buna fizyolojik gelisimlerinin henuz tamamlanmamis olmasi etken.Dolayisiyla,Sila her gece alti kuru uyanana kadar biz bez ile uyutacagiz.

Bugun buralarda hava guzel.Bu bir avantaj cunku camasirlarimi daha kolay kurutacagim ama herkesin soyledigi gibi cocuklarda tuvalet egitimi ile mevsimlerin baglantisini henuz kurabilmis degilim.Herkes bana havalarin guzel oldugu bir zaman da daha rahat tuvalet egitimi yapacagimi soyluyor.

Bugun Jo Jingles grubumuza gittik ve ardindan koyumuzdeki yardim kurulusuna ait dukkana gidip,onlara eski veya iyi durumda olan ancak kullanmadigim esylarimizi bagisladik(annem duymasin!:))Dolayisiyla,biraz muhabbet uzadi.Incelik yaptigimi dusunduklerinden,elimden esyalari alip gondermediler hemen.Ben ise bir an once tuvaleti olan bir yere gitmek icin acele ediyordum.Tum gun boyunca Sila`yi 20-25dk lik(bu zaman bize gore uygun ancak 15-20dk`lik ara ile baslamayi deniyebilirsiniz)araliklar ile tuvalete goturmeye calisiyorum.Boylece tuvalete gitmenin pratigini yapmis olacagiz.Ancak bizim teyzeler ile muhabbetimiz bir uzadi sormayin gitsin.Kendime baslamadan once soz vermistim,bu isi tum dunyaya duyurup,tan tana ve panik ile yapmiyacagim diye.Gayet sakin ve sessiz yapicagiz bu tuvalet egitimini.Sonunda dayanamadim ve dedim bugun bizim ilk gunumuz.Biz en iyisimi gidip sag salim bir tuvalet bulalim,siz sag ben selamet isimize bakalim.Teyzeler bizi yureklendirecek sozler ettiler ve defalarca duydugumu tekrar yenilediler.

`Hava bugun cok guzel,hicbirsey giydirme.Birak bahcede rahat rahat dolassin.`
Onlara anlatmaya calistigimi bir kez daha yenileyeyim.Ben Sila`nin yere rahat rahat cis yapmasini saglamak yerine,cisi geldiginde bana haber verip (ilk baslarda tabi)tuvalete gidip,klozetin kapagini kaldirmasini,taburesine basip tuvalete oturmasini,sonra tuvalet kagidini alip kurulanmasini,onu tuvaletin icerisine atip,sifonu cekmesini ve sonra ellerini yikayip kurulamasini istiyorum.Bunu her defasinda onceleri benim ve babasinin yardimi ile yaptiktan sonra,alisip kendi kendine yapacagina inaniyorum.Simdi altindan bezini cikarip,bahceye salmanin bana ne faydasi var anlamadim...

8 comments:

  1. bende anlamadim:)
    sen ondne git , ben arkadan takip ediyorum.
    Ben bu ise erken baslamaya kararliyim ama- her nekadar karsi ciksalarda.
    Kismetse 1.yasina girdikten sonra denemeyi dusunuyorum:)

    ReplyDelete
  2. Bende bir yerde okumustum, serbest dolasmanin sebebi, cocugun bezi olmadan gezerken, (tabiiki seninde dedigin gibi her 15-20 dakikada bir tuvalete götürmenin disinda) altina istemeden kacirdiginda bezdeki gibi rahat olmayacagindan daha cabuk cisini söyleyebilecegi.Cünkü neticede bezde islaklik farketmiyor, o yüzden cisi geldigini söylemeye yeltenmiyor. Bunun icin ici havludan yapilismis (ökolojik pamuktan olanida var) alistirma kilotlari satiliyor,minis bu giyip bahcede ciplak gezerken altina kacirirsa rahatsiz oluyor bir nevi. Sende zaten her 15-20 dakikada bir tuvalete götürdügün ve kendiside islakliktan rahatsiz oldugu icin daha cabuk alisiyor minis cisini söylemeye:) Banada Türkiye'de cok sIk ayni seyi söylüyorlardi, baglantiyi bende kuramamistim ama burada alman bir pedagogun bir yazisinda aynen bunlari okudum. Belki faydasi olur...Bizde yakinda baslayacagiz tuvalet egitimine, simdilik lazimlikla tanistiriyoruz bizim kücük adami:)Sevgiler

    ReplyDelete
  3. Sevgili Yeliz,
    Bir yerlerde okumustum,cocuklarin bazen erken yaslarda da ogrenebildigini.Ancak ben kizimin biraz buyumesini bekledim.Geceleri hala bezi kullanmayi dusunuyorum.

    Ben,cocuklarin fizyolojik olarak hazir olmalarini beklemeyi tercih eden annelerdenim.Kaslarinin yeterince gelisip,cisini tutabilecegi zamani bekledim.Cunku altini islatmalar,uzun zamanlar devam edip,aliskanlik halini alabiliyor.Kendimden biliyorum:)Hala yaptigim bir aliskanlik degil ama annem de bizimle erken baslamis.Ancak bizim evde de altini islatmalar uzun sure surdugunu en azindan kardeslerimden hatirliyorum.Bir de eskiden sanirim bezler,simdi ki gibi degildi.Inanilmaz rahatsiz edici olmali.Cunku kuru tutan bir tabaka yok.Boylece cocuklar hep farkinda olarak buyumus.Efsun`nun dedigi pamuk kilotlarin mantigi da bu olsa gerek.

    Bizim hallerimizi buradan takip edebilirsin artik.Bakalim soyledikleri gibi,biraz buyumeleri bekleyince tuvalet egitimi en az bir hafta da hal olabiliyormuymus...
    Sevgiler

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Sevgili Efsun,
    Bana burada tavsiye edilen,altina hicbirsey giydirmemek.Ama ben buna karsiyim.Biz bir hafta alistirma kilotlari dedikleri,bezlerden kullandik.Hicbir faydasini gormedim.Ustelik Sila ilk yaptigi kazada,utandigi icin surekli o `buyuk kiz bezlerini`giymek istedi.Onu ikna ettik ancak onlarin da rahatlik sagladigini ve bu sureci yavaslattigini dusunuyorum.En azindan,bizim deneyimimiz boyle oldu.

    Size de bol sans diliyorum.Kendin rahat olduktan sonra,bu is cok kolay oluyormus:)

    Sevgiler

    ReplyDelete
  6. Bakalim bizde nasil olacak, bende 2 yasina kadar kaslarinin henüz gelisme süresinde oldugunu okumustum onun icin cok ta acele etmedim acikcasi. Bak senin anlattigin yönüyle hic düsünmemistim bu alistirma külodu olayini. Bende ciplak gezmesini istemedigimdem böyle birsey mantikli gelmisti. Tecrübelerini takip edecegim, hepimize kolay gelsin bakalim:) Sevgiler

    ReplyDelete
  7. Biliyorum oyle soyluyorlar ama aksini savunan doktorlarda var .Ayrica surekli degisiyor bu dogrular .Bakalim , hayirlisi :)

    ReplyDelete
  8. Sevgili Yeliz,
    Bence en iyi uzman gorus annenin-babanin ve cocugun kendisi.Ha oldu da,zorda kaldin ve hicbir fikrin yok,o zaman danismak gerekir belki de uzmana.Onda da dedigin gibi her kafadan bir ses cikma durumu var.Yine is basa dusuyor bu seferde.Etrafindakileri dinleyip,seni ve cocugunun bildigini yapmak:)Cocugunun hazir olmadigi ve zorlandigi durumlar zaten yanlis yolda oldugumuzun gostergesi ya da birseyleri yanlis yontemler ile yaptigimizin.Taktik degistirip,yeniden denemek lazim.

    Diye dusunuyorum:)

    ReplyDelete