Thursday 27 August 2009

Ev yapimi temizliyici


Benim uzun zamandir yazmayi dusundugum bir konu aslinda.Cok onemli olmayabilir herkes icin ancak benim saglik nedenleri ile arastirmak zorunda kaldim. Evimin temizligine cok duskunum.Birde temiz tutmayi becerebilsek.Butun gun deli gibi temizlik yapabilirim.Kizim ile gecirecegim kiymetli saatler ya da rahatliyacagim anlari,temizlik ugruna harciyabilirim.Eee,evlenene kadar hic yapmayinca simdi ozeniyorum:)

Evimizin iki katli olmasi cok dezavantaj.Bu isin bu kadar vaktimi almasi bu nedenden.Merdivenin altina bir sepet koydum,artik asagi-yukari sepetini elime gelen esyalar ile dolduruyorum.Her defasinda bir corap icin yukari gitsem,yandim ben.

Artik temizligi de insani boyutlarda yapmaya karar verdim.Canimi cikarmanin anlami yok.Tozlari al,yerleri once makina ile sonra da buharli temizliyici ile sil.Oldu bitti iste.Zaten asiri temizligin cocuklara zararli oldugunu da ogrendim.Biraz mikroplar ile de yasatmak gerekliymis.Ya bunu tembel bir anne uzman bulmus ya da gercekten hakikat boyle.Zaten ben oyle paronayak annelerden degilim.Parkada goturum hastaliklari onemsemeden,insan icine de cikaririm mikroplari dusunmeden,hasta olunca da ayakta savasarak geciririm gikim cikmadan.Cocuguma gecer endisem yok cunku olurda gecerse,guclenecegini biliyorum.Okula basladiginda daha guclu bunyesi olan biri olsun istiyorum.Zaten bizim aile de kimse hastaligini kabul etmez.Bu nedenle,biz hastalik ile degilde hastalik bizimle yasar.

Ancak marketten aldigim temizlik spreyleri ile basim dertte.Cok iyi temizliyorlar ancak ben oksurmeden duramiyorum.Bunun icinde artik nasil bir kimyasal bilesim varsa,canimi okuyor.Bunu ortaligi temizlemek adina,evin havasina karistirmayi pek akillica bulmuyorum.Bu nedenle soyle bir karisim hazirladim ve sprey kutusuna bosaltim.Bu ait bir karisim degil, burada buldugum bir kaynaktan alinmistir.

Bunu her turlu yuzeyde kullanabilirsiniz:
*2 yemek kasigi beyaz sirke
*2 cay kasigi camasir boraksi (laundary borax)
*2 cay bardagi su
*3 damla lavanta yagi(ozu) ve begendiginiz baska bir bitkisel koku(oz).Ben tea tree oil`i kitap tavsiye edince almistim.

Nerdeyse dogal ve artik kimyasallardan da korkum kalmadi.

2 comments:

  1. mümkünse sorularım olacak. Borax ı nereden buluyoruz? eczaneden mi? beyaz sirke yerine elma sirkesi olur mu? Boşuna dememişler birinin hayatını kurtarırsan ömür boyu ona bakmak zorunda kalırsın diye:)

    ReplyDelete
  2. Ben buradan Boots denilen dukkandan aliyorum.Ama marketlerde de satmaya basladilar.Boots ezcane-parfumeri karisimi bir dukkan.Turkcesine sozlukten baktim,yine boraks olarak verdi.Istedigin sirke olur bu arada:)Bunu bende merak ediyordum.Istedigim derken,tum cesitlerini bildigimden degil ama saydam renkli olanlar bu sinifa girebilir.Zaten sirkeyi meyva ve bol yaprakli sebzeleri yikamada kullaniyormus hanimlar.Benim evlendigimden beri haberim var:)Ehh,bilmemek degil ogrenmemek ayip.

    ReplyDelete