Sunday 23 August 2009

Haftasonumuz


Farkli bir kulturden,dilden ve de irktan birisi ile yapmis oldugum evlilik,cocuk yetistirmede karsiniza daha once sorgulamadiginiz durumlari cikariyor.Ornegin;her iki taraf da geleneklerini harfi harfine uygulamayi pek beceremiyor.Esimin ulkesinde yasiyor olmam her ne kadar onun kulturunu daha baskin yapsada,kizima kendi kulturumu yasatma konusunda elimden geleni yapiyorum.Bunu kimliginin bir parcasi olarak goruyorum ve ona birakabilecegim en buyuk miras oldugunu dusunuyorum.Zengin bir altyapisinin olmasi,bunun kendi benligine kattigi ufuklar benim icin cok onemli.Ona para ile satin alamayicagim bir zenglinlik birakmak amacim.

Bu zenginligi kendi ailenizde yasamak icin iki ayri ulkede dogmus olmaniz gerekmez ustelik.Ayni ulkenin insanlari,kendi ailelerinde gelenekleri farkli surduruyor olabilirler.Bunu zitlik ya da bir problem olarak gormek yerine,bir zenginlik olarak gormek her iki taraf icinde daha anlamli olur inancindayim.Ancak herseyi ne esim ne de ben birebir yasiyamiyoruz ya da evde yasatamiyoruz.Bayramlarin ayni tadini burada yasatamam belki ama deniyorum.Bazi durumlarda hem esim hemde ben secici olmak zorunda kaliyoruz.Bazi seylerden,bizim icin cok onemli olmadigi surece fevakat edebiliyoruz.

Bu konuya bu kadar derinlemesine yer vermemdeki amac;bu yaz katildigimiz bir Ingiliz dugununden edindigim deneyimler.Boyle seylere katilmaya ancak firsatimiz olmaya basladi.

Gecenlerde; bu yaz katildigim dugunun gelin ve damadindan cok guzel bir kart aldim. Cok guzel seyler yazmislar icine.Tesekkur etmisler onlara verdigimiz para icin (Istanbuldaki dugunumuze katilmislardi ve altin takmanin ne kadar cift icin faydali olduguna kanaat getirmislerdi.Kendi dugunlerinde ise kucuk para hediyelerini tercih ettiklerini ve bunu en iyi sekilde kullanacaklarini belirtmislerdi.Bir nevi,bizim gelenekleri buralara tasimis oldum:))ve bunu mutfaklarinin yenilenmesi icin kullanacaklarini soylemisler.Sonrada birkac dugun fotogramizi gondermisler. Cok hosuma gitti.Sizi bilmem ama bizim ailede boyle seyler yoktur.Dolayisiyla;Sila`nin babasinin kulturunden boyle hos bir adeti ogrenmesi cok hosuma gidecek dogrusu.Her cocugun; farkli insanlar,farkli durumlari ocu gibi gormeleri yerine, zengin bir dunyada yetismelerini diliyorum.

5 comments:

  1. Turk kahvesi cok yakismis konuyu ozetleyen fotografa
    Bizide cok mutlu ediyor Ingiltereden gelen kart ve hediyeler
    -eviniz hayirli olsun kartlari
    -hamilelik haberimizi alanlarin yolladiklari bebek bakimi kitaplari
    -dogumgunu tebrikleri

    Yurtdisinda bu 4. yilim olmasina ragmen Turkiyeden evimize postalanmis hicbirsey yok malesef

    Kendi kulturumuzu de asilama konusunda sana sonuna kadar katiliyorum Ayrica diger kulturlerle kiyasladigimizda bizim sahip oldugumuz degerlerinde bilincine variyoruz zaman zaman

    sevgiler

    ReplyDelete
  2. Bende seninle ayni fikirdeyim, cok kültür, cok zenginlik bencede! Hem ne güzel bizim bayramlarimizi kutluyoruz hemde paskalya, noel. Leon Can'in hepsini ögrenmesini istiyorum bende. Bakalim önümüzde ramazan bayrami var, nasil gececek:) Sevgiler...

    ReplyDelete
  3. Her şeyin pozitif yanını görmene ve her durumu pozitife çevirmene şapka çıkarıyorum...

    ReplyDelete
  4. Tesekkur ederim Yeliz,Efsun ve Dream it baby yorumlariniz icin.Ayni fikirleri (ya da benzer diyelim)tasiyor olmamiz cok guzel cunku tartistigimiz konuda ki dusuncelerimiz insanlara ancak huzur getirir,baska bir zarar vermez kimseye.Insanin ic huzurunun olmasi herseyden cok daha onemli.Kendi ile bir derdi olmayan insanlarin,baska insanlari da eksik gormedigini dusunuyorum.Saglikli bireyler olmayi basaralim ki;iyi birer anne-baba olalim.Yoksa bu dunyanin derdi bitmez.Pozitifligim sanirim,bir nevi `kabullenmis`olmamdan geliyor.Ama degerlerime,dogrularima da o siddetle sahip cikarim.En azindan deniyorum.Guzel cocuklarimiz var(ya da yoldalar:)),herseyin en iyisini,etraflarinda huzurlu,kendileri ve digerleri ile barisik anne-babalari ve boyle bir cevreyi hak etmiyorlar mi?O halde,pozitif olmaya devam.

    ReplyDelete
  5. Su siralar Zazen ile ilgili bir kitap okuyorum, zihnimi arindirmama, pozitif olmama yardim ediyor. Pozitiflik konusunda yazdiklarina katiliyorum. Insanlarin hayatlarindaki negatiflikleri cikararak pozitif olmaya baslayabileceklerine inaniyorum. Bencede kendiyle barisik birey cevresiyle barisiktir ve bence en önemliside kompleksiz ve sosyaldir. Sevgiler...

    ReplyDelete