Wednesday 7 October 2009

Havalar Sogudu Iyice


Sizin oralari bilmem ama bizim buralarda kis ve soguk hava kendini hissetimeye basladi.Herzaman dedigim gibi,kizimi serin havalarda da disariya cikarmaya ve temiz hava almasina dikkat ediyorum.Ancak hastaligi asil kapali ortamlarda,baskalarindan kapiyoruz.Bunu onliyebilecek gucum yok ama en azindan kizimin dogru beslenmesini saglarsam,mikroplar ile daha iyi savasabiliriz.Zaten saglikli beslenmenin kime ne zarari var?:)

Anabel`in sayfasinda rastlamistim bu bilgilere.Uzun bir suredir de havalarin sogumasini ve zaten hepimizin bildigi bu bilgileri yeniden hatirlatmayi bekliyordum.

Kis aylarinda sunlari yedirmeye calisalim:

1.Cocugunuza kirmizi eti yaninda yesil yaprakli sebzeler ve tam bugdayli ekmek ile tukettirebilrseniz,sebzelerde bulunan demir oraninin emzinimi uc katina cikmakta ve daha uzun sure vucudumuzda epo edilmesini saglamakta.

2.A vitamini yagli balik,ciger(ben hayvanin tum hastaliklarinin organlarinda oldugunu dusunenlerdenim.Bu yuzden cok tuketilmesinden yana degilim ama arada sirada tuketilince,faydasinin olabilecegini dusunuyorum),sut,peynir,tereyag(halis mulis:))yumurta sarisi;burun, bogaz ve cigerlerdeki hastaliklari onlemede faydali.

3.Hepimizin de bildigi gibi portakal,sari kabuklu tum meyvalar ve sebzelerin tumu yuksek oranlarda beta-karoten denilen maddeyi icermekte. Bu madde ozellikle bagisiklik sistemimizin guclendirilmesinde onemli.Havuc,kayisi ve kabagi da bu gruba ekleyebiliriz.Bu sebzelerden yapilan yemekler,corbalar kisin keyifle tuketilebilinir.

4. Somon ve diger yagli baliklar yagli asit ihtiva ederler. Bu da beyinin ve bagisiklik sisteminin iyi calismasina sebep olur. Somon gibi baliklar,haftada en az bir defa tuketilmesi ideal.

5.Brokolinin super yiyecek oldugunu bilmeyen yoktur herhalde.Oyleyse onu da icerdigi vitamin C,beta-karoten,demir,potasyum,folic asit ve kanser onleyici ozellikleri hatrina bol bol tuketelim.

6.Bezelye de diger bir super yiyecek.Iceresinde A ve C vitaminlerinin yanisa sira, folik asitte bulunmakta.

Simdi is dogal meyva ve sebze bulmaya kaldi:)

No comments:

Post a Comment