Sunday 21 February 2010

Sila`nin Sssssssi


Bu aralar,hem stajim hem okul, simdi ustune is basvrulari derken gozumu acamaz oldum.Bu kisacik aradan hemen sonra yazayim dedim.

Sila`da son iki gundur fark ettigimiz bir gozlemi paylasmak isterim.Sila su anda 2.5 yasinda ve 3. yasina, sunun surasinda bir kac ay kaldi.Daha once kizima harfleri ogretme girisimlerim olmustu fakat ben pek bir sonuc alamadim.Onun yerine; ona her kitap okudugumuzda yazilari parmagimizla takip etmeye basladik.Orada yazilan yazilara farkindaligini artirmak icin.Sanirim bu ise yaradi veya bir yerlerde birseyleri alevlendirdi.Sonra kresinde kendi adinin yazili oldugu dolabini,cikartma gibi seyleri buyuk bir heyacanla okuduk.Yine parmagimiz ile harflerin ustunde durarak ve seslendirerek.Sila simdi ismini gordugu heryerde ya da basharfini;bize hemen "Sila, Ssssssssssss"diye bagiriyor.Hepimizin isimleri ile ilgilendigi icin bu aralar,isimlerimizi kagida yazip harfleri yuksek ses ile okuyoruz.

Harflerin Turkcesimi yoksa Ingilizcesimi?

Ben ne olursa olsun,harfleri yine Turkce okuyorum.Esimde Ingilizce sesleri ile okuyor.Yine ayni anda ogretmeyi deniyoruz.Biraz belki kafasi karisacak ama bize pek karismis gibi gorunmedi.Dogal olarak hemen taklit ediyor duydugu sesleri.Zaten bundan daha dogal ogrenme sekli veya sistemi olamaz.

Bilingual konusu ile ilgili yazilarima her nekadar ara vermis olsamda,bunu bir recetesinin olmadigini gordum.Tamamen anne ve babanin secimleri ve yasam sekillerine en uygun yontemin dogru yontem olduguna karar verdim.Bu nedenle,ben bize kolay gelen ve alisik oldugumuz; herkes kendi guzel dilini kullansin yontemine kaldigimiz yerden devam ediyorum.Su siralar heyacanla siparisini verdigim bir yayini beklemekteyim.Bunun benim icim cok guzel bir kaynak olacagini dusunuyorum.O nedenle;bunu da sizinle yakinda paylasacagim.Sila`nin okul oncesi ortamini evde de yaratmayi dusunuyorum.Boylece bir yandan kresi,bir yandan da ben kizimin egitimini zenginlestirecegiz.

Bu haftasonu,oyuncak odamizi yeniden duzenledim.Su siralar kizimin alfabeye heves sardigini bildigimden,ne kadar harfler ve alfabe ile oyuncagimiz varsa catidan ve kutulardan cikti.Simdilik bu isigin pesinden gitmekteyiz.

3 comments:

  1. Selam Özgür, kitap okurken parmakla takibi bizde yapiyoruz, bazen bakiyorum Leon Can'da kitaplarini okur gibi yaparken parmagiyla takip ediyor:)
    Leon Can'da benim her dedigimi anliyor ama sadece almanca konusuyor. Bizde sizin gibi yapiyoruz, herkes kendi dilini konusuyor, ama kendi aramizda almanca konustugumuzdan ve Leon Can cevrede sadece almanca duydugundan o dili seciyor konusmak icin. Türkiye'ye gidince degisir biraz belki. Sevgiler...

    ReplyDelete
  2. Selam Efsun,
    Sizinle durumlarimiz cok benzer:)Bu sene Nisan ayinda Istanbul`a gidiyoruz.Annemin yasadigi site cocuk kayniyor.Hepsi bici bicilar.Artik onlar da konusturamazsa,kimse konusturamaz:)Saka bir yana,cocugun konusmasi icin bir motivasyona,nedene ihtiyaci var.Zaten bu Turkiyeye gidip gelmeler bunun icin guzel bir firsat.
    Leon Can`i annenlerin yanina gittiginde,onun da konusma Turkcesinde hatri sayilir bir ilerleme gozliyeceksin.Ve kilosunda da:)Sanki sen hic bakmamissin gibi,anneanneler oyle bir besliyor ki torunlari;biz hic onlari beslememis gibi gorunuyoruz yanlarinda:)Sikayetim yok ama kendime kiziyorum sonunda,kizimi iyi besliyememisim bak diye:)

    ReplyDelete
  3. bir yerde okul öncesi çocuklara harf öğretilmesi onaylanmıyor diye bir bilgi okudum. bunun üzerine ufak bir tarama yaptım ve bazı türkçe forumlarda okul öncesi dönemde harf öğretimine olumlu bakılmadığını gördüm. Ancak takip ettiğim ve kızım için aktivite fikirleri edindiğim birkaç yabancı sitede ve sizin sitenizde çocuklara harflerin tanıtıldığı aktivitelere sıklıkla rastlıyorum. ve bunlardan yola çıkarak ben de şu an 33,5 aylık olan kızıma harf ve sayıların tanıtımını yapıyorum tabi yavaş yavaş. şu an a ve b harflerini tanıyor ve gördüğünde de "anne a gördüm ya da b gördüm" diyor ayrıca rakamları da 1-9 arası az çok biliyor, devam etmeyi de düşünüyordum. ayrıca montessorinin 4 yas civarinda cocuklara harfleri (sesleri), okumayi ve yazmayi ogretmeyi onerdiğini de okudum.

    Kizimin ilerideki okul öğrenmelerine ket vuracak bişey yapmak istemiyorum, bu nedenle bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

    Teşekkürler Mine ...

    ReplyDelete