Monday 27 September 2010

Haydaaa



Ben yumurtalarin,ne kadar mikrop yuvasi olabileceklerini bu sabah izledigim Dokturumuz programina kadar hic dusunmemistim.

Programa konuk olan beslenme uzmani,kumes ortaminda bulunan yumurtalarin kabuklarinin bircok sayida mikrop barindirdigini ve yumurta kabugunda yer alan mikroplarin buzdolabindaki diger yiyeceklere bulastirmak ile kalmayip, dokundunuktan sonra ise elimize bulastigini anlatti.Ben evhamli biri degilim hemde hic uzman sozu dinlemem:) Ama bana mantikli geldi.Ingiltire`de kumes hayvanlari ile ilgili bircok program yapildi gectimiz yillarda.Organik olanlarini tuketmemiz icin de defalarca uyardilar bizi.Yasadiklari ortamlar inanilmaz kotu.Boyle olunca yumurtalar da bu isten nasibini aliyorlar.

Beslenme uzmaninin ymurta ile ilgili onerileri kisaca soyle:

Dolabinizda kartonunun icinde saklayin ve yalnizca kullanmadan once yikayin.Zaten mutlaka ellerinizi de yikayin hemen sonrasinda.



Simdi benim baska bir sorum var yalniz.Biz markette yumurtlari,soguk saklama bolumlerinde degil ama unlarin oldugu normal raflardan aliyoruz.Ustelik herzaman da mutfakta tezgahin ustunde saklaniyor.Yani Ingilizler evlerinde yine mutfak tezgahlari uzerinde birakiyorlar yumurtalarini.

Neden?


Resimler buradan ve buradan alintidir.

11 comments:

  1. Merhaba, yumurtalarin marketlerde normal raflarda satilmasi marketlerin sicakliginin klima ile kontrol edilip ortam sicakliginda hatiri saylir bir degisiklik olmadigi icin sakincali degil ama evde sicaklik kontrolu olmadigi icin evde yumurtalarin buz dolabinda saklanmasi gerekiyormus. Ben de bir yerden okumustum veya duymustum ama nereden hatirlamiyorum. Ingilizlerin neden tezgah uzerinde biraktilarini bilemiyorum acikcasi ama ben de bu yazdigimi ya ingiliz televizyonundan duymustum veya ingiliz bir kaynaktan okumustum. Selamlar, Burcu

    ReplyDelete
  2. gercekten mi ?
    normal rafta oldugu dikkatimi cekmemis hic ingilterede yasarken
    Biz de mecburen sadece organik aliyoruz yumurtayi ama kabugu hakkinda bilgim yoktu acikcasi
    Zaten gectigimiz aylarda Amerika ayaga kalkti ,fareler bulunmus hep yumurta ciftliginde ,kac kisi hastalandi .
    Bana oyle geliyor ki paranoyak bir nesil yetiscek.Viruslerdn ,mikroplardan,hastalaiklardan siyiracak olacagiz ilerki zamanlarda

    ReplyDelete
  3. Ben de biliyordum yumurtalardaki mikrop olayını. Nerden çıktığı da düşünülürse :) Yıkayıp dolaba koymak daha çabuk bozulmasına neden oluyor sanırım. Kümesimizden günlük aldığımız için yumurtayı, çok uzun süre bekletmiyorum zaten, en büyük şansımız bu :)

    ReplyDelete
  4. Merhaba Özgür yaziyorum yaziyorum iletemiyorum bir türlü galiba. Neyse sunlari yazmistim dün:) Bizim burada almanlarda yumurtayi mutfak tezgahinda muhafaza ediyorlar ben kutusuyla dolaba koyuyorum, yikama konusunn annemden görmüstüm kullanmdan önce yumurtayi, kullandiktan sonra ellerimi yikiyorum. Birde konuyla alakasiz ama demistim:) Almanlar bulasik yikadiktan sonra deterjanli deterjanli koyuyorlar kenara, neymis efendim deterjanin dogada cözülme özelligi varmis, sagliga zararsizmis. Cok enderdir benim alman evinde yemek falan yedigim. Ingilizlerdede varmi böyle irsey? Sevgiler

    ReplyDelete
  5. Burcu bilgilendirdigin icin tesekkurler. Yelish,burada da Tesco(en buyk market zinciri)ekmeklerinin icerisinde fare cikti...Ceza falan odediler ama neye yarar...
    Sevgili Elfeyp,ne sanslisiniz.Kendi tavuklariniz var.Umarim bir gun bizimde olacak:)

    ReplyDelete
  6. Sevgili Efsun,problem ne bilmiyorum.Ama bu son yazdigin ulasti.Bu arada sen yumurta olayini cozmussun:)Ben daha yeni ogrendim.Bugune kadar birsey olmadi ama yikamak bana mantikli geldi.

    Ben sadece Ingilizler deterjanli birakiyorlar saniyordum.Demek uygarlik seviyesine ulasmis tum bu ulkelerin ozelligi bu:)Bizim neden geri kaldigimizi simdi anladim.Ben hic anlam veremiyorum bu ise dogrusu.
    Bu araad sen nasil beceriyorsun peki arkadaslarina yemege gittiginizde yemek yiyememeyi?Ben sadece kendi kayinveldemleri alistirdim.Ama tencere ve tavalar hala oylesine suda ceviriliyor sonra hemen havlu ile kurulamaya geciliyor...

    ReplyDelete
  7. Ingilizlerin o deterjnli koymasina deli olurdum zaten,cocuklari da sabunlu cikariyorlr banyodan :)
    Tesco ekmeklerinin mi ??aman allahim !
    Ben Ingilterede ,American Express'de calistigim donemlerde bazilarinin(!) bana yaptigi ukalaliklar geliyor da aklima ; siz Turkiyede kedi eti yiyor musunuz ? Bodrum yolunda restoranlar cok pisti vs vs .
    neyse ,uzatmiyorum...eski gunler geldi aklima,dellendim ! :)

    ReplyDelete
  8. Yelish,
    Bu elestirilerini de usulen yaptiklari icin,ilk baslarda anlamamistim.Dank edince cevaplarimi hazirladim:)))Zaten ben onlardan cok soylendigim icin bazi seylere,onlara firsat vermiyorum:))

    ReplyDelete
  9. Özgür sorma valla, zor yani birilerine gidip birsey yemeden kalkmak, cogunlukla ben davet ediyorum insanlari cok güvendigim iki arkadasimda tereddüt etmiyorum yemege ama benim kayinvalide inadina deterjanli birakirdi. Bende onlara her gittigimde su icmeden önce bardagi yikardim gicik olurdu! Biz gelismemis dogu ülkesiyiz ya bilmiyoruz medeniyetin ne kolayliklar sagladigini! Yeliz'in dedigi gibi bide Türkiye söyle pis böyle pis demiyolarmi hasta ediyolar insani, ayakkabisini yatak odasinin önünde cikaran benim sanki!

    ReplyDelete
  10. Ozgur, Ingiltere'de su anda epeyce sogukta oldugunuz haberleri geliyor. Yumurtalarin tezgah uzerinde olmasinin sebebi o olmasin? Yani buzdolabi ile disarisi arasinda az fark olmasindan kaynaklaniyordur diye dusundum. Ben hep buzdolabinda sakladim o ayri :) Kek yaparken beni gormelisin. Her yumurtada elimi yikamamak icin zor tutuyorum kendimi :) Ama bu yumurta konusu bloglarda yazilmadan once de ben boyle idim :)

    Bu arada ben nasil kacirmisim bu yaziyi? Farkinda olmadan da bunu yazmisim :)
    http://berceste.blogspot.com/2010/11/bulask-makinesi-ve-bulask-ykama-usulune.html

    ReplyDelete
  11. Berceste,bunlarin yazi da kisi da ayni.Yumurtalar her zaman disarida.Soguk dedikleri de Iskocya da var.Buralar normal kis soguklugunda.Basin Turkiyede nasil abartti bilemem.Hos burada da Iskocyadaki hava durumunu pek onemseyen yok.Okulumdan Iskocyaya yeni yil partisine gidecek insanlar biliyorum.Bu kadar abartmayi takan yok yani:)

    Senin yazini da gecenlerde okudum.Sonra seninle konustuklarimizi hatirladim.Su el yikama olayi falan.Bulasiklar ile ilgili soylediklerine de katiliyorum.

    ReplyDelete