Friday 31 December 2010

Noel Agacini saklasak da mi saklasak?


Bu yaziyi Alternatif Anne`nin blogunu okuduktan sonra yazmaya karar verdim.Cunku bizim icerisinde oldugumuz bir durum.

Malumunuz esim yabanci ve biz de esimin ulkesinde yasiyoruz.Buraya kadar bir sorun yok;simdilik:)Ancak Noel gibi ozel gunlerde,Hiristiyanlik alemi basta olmak uzere tum Ingilizler bir kendinden geciyorlar.Noel agaci suslemelerine,ev suslemelerine,mutfaktan gelen harika yemek kokularina ve bir arada gecirilen-biraz dayatma olarak gordugum tatillere bir sozum yok.Aklimin ucundan da kizimin beyninin yikandigi gecmedi dogrusu.

Cunku Nativity Play olarak Noel hikayesini kres yillarindan basliyarak cocuklara anlatmalari,bunu tiyatro oyunu ile cocuklara oynatmalarini zaten beyin yikama ve kulturlerinin bir parcasi olarak goruyorum.Bunu benim ulkem,ulkemin dini veya dayatma herhangi bir orf-adeti de yapsa,tepkim ayni olur.Nitekim bu konuda cok yorum yapmam mumkun degil cunku ben artik Turkiyede bir anne olarak yasamiyorum...

Kizimin kreste bu oyunlarda rol almasi konusunda hicbir problemim yok cunku bunu tamamen bir `hikaye' olarak algilamaya kasitli devam ediyorum.Cunku iki birbirinden apayri dinlerin ve kulturun bir arada olmasi gereken bir evlilik bizimkisi.Bu gune kadar esim ile boyle ozel gunlerde birbirimize saygili ve anlayisli davrandik.Simdi kizimizi da buna dahil ederken yine ayni ozeni gosteriyoruz.

Kizimi her iki dine ayni mesafede yetistirmeyi dusunuyoruz.Bir insanin iki dini olur mu?Olmaz...Ama her iki dinin onemli kavramlarini anlamis olmasi,iyi ve duzgun bir insan olmanin onemini anlamis olmasi onemli mi?Bence herhangi bir dini secip,bencil ve dar kafali olmasindansa, iyi bir insan olmayi kendine amac edinmesi daha onemli.Bunlar her aileye ait ozel durumlar.Benim kendi cozumum,baska hicbir kimsenin aklina yatmayabilir ama bu bizim ailemizin secimi.

Esimin babannesi Isa`dan kizima bahsetmeye basladiginda,kendi kayinvaldemlerden bir araba dolusu azar isitiyor.Cunku terazinin kantarinin kacirilmasina tepkisiz kalamiyorlar.Benim bayramlarimda,onlardan kart almayi da unutmiyayim.Simdi durum boyle iken,Noel agacinin en gorkemlisini kurmazmiyim salonumun ortasina:)

Bizde simdilik isler sakin sakin ilerliyor.Ancak ileride daha detayli durumlari nasil cozumliyecegimize gelirsek,o zaman hala blogumu yaziyor olursam bunu da yazarim.Ama simdilik Noel hikayesi ile eglenirken,Yilbaslarini simdi de oldugu gibi Turk geleneklerine gore mutlaka evimizde ve bir arada yemekli,sarkili,sazli sozlu geciriyoruz.Ustelik esim,Noel'i ailesinin yaninda gecirmemize ragmen bizi sirf Yeni Yilda benim kulturume de ait bir sekilde gecirmek icin apar topar bizi evimize getirir.Tum yol boyunca da kizima Yeni Yil`in onemini anlatir.

2 comments:

  1. Ozgur, sizin ailede Sila'nin ozgurlugu onemli. Sizin kosullariniz onemli. Ama Turkiye'de, cogu aile ne oldugunu bile bilmeden, arastirmadan, sormadan, sorgulamadan sadece gorsellige onem verip bunlari yapiyor. Cocuklarinin farkinda olmadan beynini yikiyor. Hangi din icin olursa olsun, bu bana anlamsiz geliyor. Ayni insanlar hos diye Buda heykelini ya da Kali'yi alip bas koseye koyuyor mu? Musevilerin samdanini yakiyor mu? Ama her sene duzenli olarak agac susluyor, bu bana anlamsiz geliyor.

    Pek cok tanidigim insan, Turkiye'de ozel liselere gittiginde rahibelerin onlari kiliseye goturmesi, Hristiyan arkadaslarinin ibadetlerine bagliligia ozenmeleri sebebiyle o yillarda namaz kilmis. Bugun duzenli olarak kilmiyorlar. Ama o donem namaz kilmislar, oruc tutmuslar. Etki, tepki meselesi biraz da.

    Turkiye'de alisveris merkezlerinin dayatmasi da var.

    Ne oldugunu bilmeden ozenip hac takan ya da gidip kilisede mum yakan da var.

    Ingiltere'de iken ben Bayramlarda evi susler olmustum :)

    Karman corman durumlar, isler... Sizin tercihleriniz gibi degil yani buralar :(

    Bu arada agaci en gec ne zaman toplamak gerekiyordu? Mart ayina dek agac tutanlar, butun yil usenip kaldirmayanlar da var :D

    ReplyDelete
  2. Sevgili Berceste,

    Ben bayagidir islerin yogunlugundan,sessiz kaldim.Yanitim da gecikti.Ama once soruna cevap vereyim.Noel agacini Noelden 7 gun sonra kaldirmak makbul,sonraya birakinca ugursuzluk getiriyormus.Ama bizim evde 1 Ocak.Hemen topluyoruz,malum burada evler ne kadar kucuk.

    Soylediklerinede o kadar cok katiliyorum ki,ne diyebilirim ki...

    Ozenti ile dine sarilan ya da adetlerini kendine mal edenler.Ne kadar zayif olduklarini gosteriyorlar.

    Allah beterlerinden saklasin dicem ama birseyleri koru korune yapmak zaten beter bir sey degil mi?

    ReplyDelete